Analiza — December 14, 2017 at 3:05 pm

Câştigul unora înseamnă pierderea altora

by

Mobilitate

Din data de 15 iunie anul curent, persoanele care călătoresc în întreg spaţiul UE se pot deplasa fără să-şi mai facă griji în privinţa taxării pentru folosirea dispozitivelor mobile în alte reţele decât cele din ţara lor. Mult-aşteptata abolire a taxelor de roaming pe întreg spaţiul UE a intrat în vigoare.

Pentru cei mai mulţi utilizatori, capacitatea de a traversa graniţele naţionale fără a trebui să cumpere pachete suplimentare de roaming înseamnă, teoretic, o uşurare, indiferent că vorbim de turişti plecaţi în vacanţă sau de persoane care călătoresc frecvent în interes de afaceri. Numai că, în vreme ce sfârşitul epocii taxării pentru serviciile roaming reprezintă un beneficiu pentru publicul larg, operatorii de reţele mobile şi operatorii de reţele mobile virtuale se văd de acum înainte confruntaţi cu pierderea unui flux considerabil de venituri.

Impactul estimat de analişti se cifrează la sute de milioane de euro anual. Mai ales că reglementarea UE a intrat în vigoare într-un moment în care intensificarea competiţiei de pe piaţă are deja un impact negativ asupra creşterii volumelor de clienţi ai majorităţii reţelelor mobile. Ca atare, în condiţiile în care consumul de video continuă să alimenteze consumul de date cu o rată de creştere de circa 60% anual, mulţi operatori se văd confruntaţi cu o alegere grea atunci când clienţii lor schimbă operatorul naţional: să absoarbă costurile suplimentare, să-şi piardă avantajele legate de tarife sau să ajungă să gâtuiască pur şi simplu accesul la date al clienţilor, riscând o depreciere majoră a experienţei acestora.

Istoric vorbind, tarifele de roaming au reprezentat o preocupare UE aproape încă de la apariţia primelor reţele 3G, cu 14 ani în urmă. De atunci s-au depus eforturi pentru a se emite reglementări în acest sens. În octombrie 2015, parlamentul european a adoptat legislaţia necesară pentru a se pune capăt taxării roaming-ului începând cu 15 iunie 2017. În fine, din februarie anul curent EU a ajuns la un acord final legat de reglementările necesare pentru tarifarea traficului wholesale.

Ca atare, operatorii ar putea începe să crească tarifele pentru consumatori. Alternativa va consta aproape sigur în introducerea de noi servicii, care să ajute operatorii să vândă contracte cu trafic mai mare de date, date fiind previziunile legate de creşterea apetitului utilizatorilor pentru consumul de date. Ar putea fi, în atari circumstanţe, un moment potrivit pentru lansarea unor servicii precum Voice over LTE (VoLTE), Video over LTE şi Voice over Wi-Fi (VoWIFI), dar şi de platforme open source care să încurajeze inovaţia rapidă.

În acelaşi timp, analiştii spun că există oportunităţi semnificative de adresare a unor segmente de piaţă actualmente insuficient abordate cu oferte de comunicaţii mobile unificate colaborative. Dacă operatorii vor trece pe reţele IP integrale, programabile şi deschise, construite pe baza funcţiilor înalt scalabile şi eficiente din punct de vedere al costurilor ale reţelelor virtuale, atunci ei vor putea lansa rapid astfel de servicii, crescându-şi cota de piaţă cu noi segmente şi astfel compensând pierderile de venituri din servicii roaming.

Însă nu doar operatorii s-ar putea confrunta cu probleme născute din sfârşitul roaming-ului, ci şi utilizatorii. De ce? Deoarece mulţi analişti cred că operatorii vor începe în curând să ofere clienţilor două tipuri de planuri tarifare – unul în care roaming-ul este cel reglementat de UE şi un al doilea plan, mai ieftin, care să prevadă doar consum la nivel naţional. Asta înseamnă că utlizatorii vor fi nevoiţi să aleagă la cumpărare, iar cei cu venituri mai mici, care călătoresc rar în afara ţării, nu vor mai avea parte de niciun fel de beneficii.

Alţi analişti, însă, sunt de părere că, pe termen mediu şi lung, perspectivele oferite de sfârşitul taxării roaming-ului sunt mai degrabă pozitive pentru industrie. Argumentul lor? O piaţă telecom unificată, cu o singură abordare tarifară şi cu baze de costuri similare va ajunge să încurajeze mai bine oamenii să folosească mai des serviciile oferite de operatori. Chiar dacă ei admit că operatorii vor trebui să investească în infrastructuri mai eficiente ca să suporte traficurile crescute din propriile reţele, libertatea de a utiliza serviciile mobile în întreaga regiune UE va duce, în ultimă instanţă, la compensarea veniturilor pierdute din roaming.

Date publicate recent de Juniper Research arată că veniturile operatorilor mobili din roaming de date mobile vor atinge 42 miliarde USD până în 2018, sau 47% din veniturile globale de roaming mobil. Prin comparaţie cu nivelul de 37% din 2013, creşterea este evidentă, în ciuda reglementărilor. Iar datele arată, în opinia acestor analişti, că, de fapt, anularea tarifării roaming-ului va încuraja utilizarea acestui serviciu, ceea ce va duce în scurtă vreme la compensarea cu vârf şi îndesat a oricăror pierderi pe termen scurt.