Securitate — December 27, 2017 at 3:52 pm

Infractorii cibernetici folosesc software piratat pentru a infecta in secret computere cu mine de cripto-monede

by

bitcoinÎn timp ce piața de cripto-monede continuă să se extindă, având creșteri enorme ale numărului și valorii investițiilor, din ce în ce mai mulți infractori îi monitorizează dezvoltarea. Faptul că acest entuziasm a cuprins atât de multe persoane este un atu pentru infractori, pentru că le este mai ușor să înșele utilizatorii care nu sunt foarte buni cunoscători ai domeniului IT.

De exemplu, minele de cripto-monede au devenit una dintre cele mai importante tendințe din 2017. Această tendință a fost anunțată anul trecut de către cercetătorii Kaspersky Lab, care au detectat o revenire a software-ului de mining, pe fondul popularității în creștere a Zcash. Doar un an mai târziu, minele sunt peste tot. Infractorii cibernetici folosesc diferite instrumente și tehnici precum campaniile de social engineering sau exploatarea unui soft piratat, pentru a infecta cât mai multe computere.

Mai multe site-uri similare le oferă utilizatorilor posibilitatea să descarce software gratuit piratat – programe și aplicații populare. Pentru a inspira încredere, infractorii cibernetici au folosit nume de domenii asemănătoare cu cele reale. După descărcarea unui astfel de program, utilizatorul primește o arhivă care conține și un program de mining. Acesta este apoi instalat automat, împreună cu cel dorit.

Arhiva de instalare include fișiere text care conțin informații de inițializare: adrese de rețele  de mining (“mining pools”) și de portofele. O rețea de mining este un server care unește mai mulți participanți și repartizează sarcina de mining printre computerele lor. În schimb, participanții primesc partea lor din cripto-monedele obținute mult mai rapid decât în cazul în care ar fi folosit doar computerul lor. Din cauza unor elemente specifice de structură, procesul de obținere de Bitcoin și de alte cripto-monede consumă multe resurse ale PC-ului și mult timp, astfel aceste rețele cresc semnificativ productivitatea și viteza generării de cripto-monede.

După ce sunt instalate, minele încep să opereze silențios pe computerele victimelor, generând cripto-monede pentru infractorii cibernetici. In toate cazurile ei au folosit soft-ul NiceHash care a suferit recent o breșă majoră de securitate, în urma căreia au fost furate milioane de dolari (echivalentul în cripto-monede). Câteva dintre victime erau conectate la o rețea de mining cu același nume.

În plus, experții au aflat că unele mine conțin o caracteristică specială care îi permite utilizatorului să schimbe de la distanță un număr de portofel, o rețea sau mină. Acest lucru înseamnă că infractorii cibernetici ar putea oricând să seteze o altă destinație pentru cripto-monede și, astfel, să-și gestioneze câștigurile prin distribuirea unor fluxuri de mining între portofele sau chiar să facă în așa fel încât computerul victimei să lucreze pentru o altă rețea de mining.

Pentru a evita ca un computer să devină parte dintr-o rețea de mining este recomandă să:

  • Descărcați doar programe legale, din surse oficiale;
  • Instalați o soluție de securitate de încredere, care vă protejează de posibile amenințări, inclusiv de software de mining.