Mobilitate — January 22, 2018 at 9:25 am

Mobile Device Management a migrat în Enterprise Mobility Management

by

92611541 - enterprise mobility and a technology concept for work

Totul a început destul de nevinovat cu aplicațiile care se ocupau de gestionarea dispozitivelor mobile. Apoi, cu o explozie a numărului dispozitivelor mobile, software și servicii, Mobile Device Management (MDM) a devenit un software mult mai capabil, care să facă multe lucruri în afară de gestionarea dispozitivelor și, prin urmare, a fost preluat de Enterprise Mobility Management (EMM). MDM a reprezentat principala parte a mobilității intreprinderilor timp de peste un deceniu. Forța care a dus la apariția MDM a fost explozia numărului dispozitivelor mobile pe care întreprinderile trebuiau să le gestioneze. În primul rând, au fost laptop-urile, dar apoi BlackBerry a lovit piața, iar întreprinderile au dublat numărul de dispozitive mobile pe care trebuiau să le gestioneze.

La început, accentul principal a fost de a ține evidența activelor, iar al doilea, asigurarea că aplicațiile corecte au fost încărcate pe dispozitive. Dacă cineva a șters o aplicație, software-ul MDM reîncărca codul corespunzător al aplicației. Mai mult, tehnologia a permis întreprinderilor să se asigure că angajații folosesc dispozitivul corespunzător fiecăruia și nu unul de la alt angajat. Astfel, software-ul MDM a fost orientat spre a ajuta întreprinderile să mențină integritatea dispozitivelor mobile date angajaților și software-ul care rulează pe acestea. Apoi, iPhone a intrat pe piață în 2007 și problema gestionării dispozitivelor mobile a devenit mai dificilă. La început, Apple nu a permis firmelor de software să acceseze dispozitivul mobil de la distanță, Apple fiind inițial un mediu complet închis.

Deși a fost aproape imposibil ca întreprinderile să-și gestioneze angajații cu dispozitive iPhone, acest lucru a dus la revenirea modei MDM. Angajații au adoptat rapid iPhone și au vrut să îl folosească la locul de muncă, dar departamentele IT nu a putut gestiona aceste dispozitive așa cum puteau administra dispozitive anterioare precum BlackBerry. Până în 2009, Apple a elaborat protocoale de acces la distanță admise pentru furnizorii de software MDM. Tot atunci Apple a deschis magazinul de aplicații, astfel încât terții să poată construi aplicații pentru a rula pe iPhone. Astfel, întreprinderile au început să construiască aplicații iar dezvoltatorii de aplicații de la terțe companii au început să creeze aplicații.

Astfel, vedea că cererea de software și servicii MDM a crescut rapid, necesitând politici pentru utilizarea de aplicații de către angajați. Au fost necesare alte politici privind ceea ce angajatul trebuie să plătească și ce revine de plată întreprinderii. Apoi, întreprinderile au avut nevoie să separe datele, precum și aplicațiile, în timp ce securitatea trebuia integrată. Toate acestea au dus ca un simplu proces de urmărire a dispozitivelor mobile să se transforme rapid în câțiva ani într-o gamă largă de servicii, multe dintre ele fiind la fel de importante sau, uneori, mai importante decât urmărirea dispozitivelor înseși.

După toate aceste transformări, numele „Mobile Device Management (MDM)” nu mai este de actualitate. Marile companii de software pentru întreprinderi mobile au făcut acum mult mai mult decât gestionarea dispozitivelor mobile. În ultimii ani, firmele de software pentru întreprinderi au început să adopte un nume de categorie largă pentru produsul lor, iar „Enterprise Mobility Management (EMM)” a luat amploare. MDM a fost retrogradat pentru a defini un subset din ofertele de servicii de la furnizorii de software.
Software-ul EMM a continuat să evolueze pentru a include acum suportul pentru IoT, senzori și alte dispozitive care nu sunt atribuite neapărat unui angajat. Furnizorii de software EMM anunță frecvent suport pentru mai multe dispozitive și scenarii. Senzorii, comunicațiile de date cu lățime de bandă redusă și securitatea au devenit acum părți integrale ale software-ului EMM.

Suntem acum la începutul unei alte evoluții majore a software-ului EMM. AirWatch și VMware au dezvoltat spațiul de lucru ONE, un mediu desktop virtual atât pentru PC-uri desktop, cât și pentru telefoane mobile, smartphone-uri și tablete. Spațiul de lucru ONE înlocuiește interfața de utilizator Windows, MacOS sau iOS pentru interfața sa, care oferă un mediu securizat cu conectare unică pentru aplicațiile utilizatorului, securitate, gestionarea dispozitivelor mobile și multe altele.