Networking — January 31, 2018 at 1:10 pm

Rohde & Schwarz sprijină misiunea spaţială JUICE a Agenției Spațiale Europene (ESA)

by

JUICE - JUpiter ICy moons Explorer - is the first large-class mission in ESA's Cosmic Vision 2015-2025 programme. Planned for launch in 2022 and arrival at Jupiter in 2030, it will spend at least three years making detailed observations of the giant gaseous planet Jupiter and three of its largest moons, Ganymede, Callisto and Europa. Airbus is Prime Contractor to ESA. RIME - Radar for Icy Moons Exploration - is an ice penetrating radar to study the subsurface structure of the icy moons down to 9 km depth with vertical resolution of up to 30 m in ice.RIME will work at a central frequency of 9 MHz and will use a 16.60 m antenna. This antenna has been tested by Airbus´ Friedrichshafen (Germany) site in a helicopter flight campaign.

Misiunea spaţială “Jupiter Icy Moons Explorer” (JUICE) este programată să efectueze o călătorie de aproape 800 de milioane de kilometri către planeta Jupiter în anul 2022. Dar înainte să poată avea loc lansarea în spaţiu, trebuie să fie testate pentru zbor antenele de radar spațial ale sondei. Rohde & Schwarz a pus la dispoziţie două receptoare de testare R&S ESR EMI pentru a susține acest test.

Condusă de compania Airbus, JUICE este o misiune spațială a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea sateliţilor de gheață ai planetei Jupiter. Obiectivele misiunii sunt explorarea atmosferei și magnetosferei sateliţilor și investigarea existenţei de întinderi de apă favorabile habitării sub crustele groase înghețate ale satelitului Ganymede.

Antena radar pentru explorarea sateliţilor de gheață (RIME) va juca un rol cheie în cadrul expediției. Aceasta este proiectată pentru domeniul de frecvență de la 7,5 MHz la 10,5 MHz. Această frecvență joasă este necesară pentru a pătrunde pe suprafața sateliţilor planetei Jupiter până la nouă kilometri adâncime. Antena RIME a fost recent supusă unor serii de teste pentru verificarea datelor de simulare și pentru măsurarea modelului de radiații în condiții similare cu cele de la bordul navei spaţiale.

Rohde & Schwarz a pus la dispoziţie două receptoare de testare R&S ESR EMI pentru a măsura modelul de radiație al antenei în timpul testelor. Uwe Körber din echipa de vânzări a diviziei de măsură şi control de la Rohde & Schwarz explică: “Atunci când am analizat sarcina de măsurare, a devenit evident că un analizor de spectru de bază nu ar putea oferi performanțele necesare și astfel am avut nevoie să utilizăm un analizor spectru în timp real Din cauza condițiilor de mediu necunoscute pentru efectuarea măsurătorilor, am decis să folosim două analizatoare R&S ESR, pentru că au o caracteristică de preselecție suplimentară.”

Testele au fost efectuate pe un aerodrom lângă sediul companiei Airbus din Friedrichshafen, Germania, unde echipajul care a efectuat testul a evaluat antena de 16,6 m în diverse configurații de zbor. Un elicopter a ridicat o machetă a sondei spațiale până la 320 de metri. Macheta găzduia emițătorul, în timp ce cele două receptoare de test, fiecare având o antenă de recepție RF, au rămas la sol. Elicopterul a zburat cu macheta în jurul celor două stații de recepţie pentru a colecta datele necesare pentru a calcula modelul de radiație al antenei. Rohde & Schwarz a transmis Agenției Spațiale Europene (ESA) datele brute rezultate în urma efectuării măsurătorilor.