Financiar-Bancar — February 23, 2018 at 4:46 pm

Calculatoarele cuantice sunt în curs de dezvoltare dar încă nu au o utilitate definită

by

Cea mai mare bancă din America, JPMorgan formează un mic grup de ingineri și matematicieni pentru a examina modul în care computerele cuantice ar putea ajuta în domenii precum tranzacționarea sau prezicerea riscului financiar. Ei vor accesa procesoare cuantice super-răcite la IBM Yorktown Heights, New York, laboratoare pe internet, reprezentând un fel de nor cuantic. Banca se află printre un grup mic de companii care utilizează prototipurile IBM, care, dacă pot fi scalate, ar trebui să ofere o putere de procesare imensă.

Computer CuanticProcesoarele cuantice construite până în prezent de IBM, Google, Intel și unele companii startup sunt prea mici și nesigure pentru a face o muncă utilă. Directorii JPMorgan spun că sunt interesați, în parte, ca o acoperire împotriva unei încetiniri viitoare a îmbunătățirilor posibile la computerele convenționale.

Calculatoarele cuantice ar putea fi o modalitate de a revigora rata progresului, cel puțin în unele zone.

Microsoft lucrează pentru a-și construi primul hardware cuantic. JPMorgan și experimentele cuantice ale lui Daimler pot avea și ele un element de a ține pasul cu dezvoltarea de viitor. Alte companii care folosesc procesoarele cuantice ale IBM includ Honda și Barclays, precum și Samsung.

Un alt semn de interes crescând pentru sistemele cuantice sunt mai multe „startups” care lucrează la proiectarea de chipuri, computere sau software pentru calculul cuantic, și care au primit finanțare de 248 milioane de dolari anul trecut, în comparație cu doar 43 milioane dolari în 2016.

Dar calculatoarele cuantice nu vor fi bune la tot. Totuși, fizicienii și oamenii de știință au dovedit, folosind teoria, că chiar și un procesor cuantic relativ mic ar putea face mai mult decât o multitudine de supercomputere convenționale cu privire la unele probleme. Calculatoarele convenționale lucrează pe date folosind biți care pot fi fie 1 sau 0. Calculatoarele cuantice codifica datele in dispozitive numite qubits care pot intra intr-o stare “suprapunere” in care ar putea fi considerate ambele 1 și 0 in același timp, permițând comenzi rapide de calcul. Deoarece interesul industrial pentru calculul cuantic a crescut, în ultimii ani, cercetătorii de la Microsoft, IBM și alte părți au început o căutare intensă a algoritmilor care ar putea face munca utilă chiar și pe hardware-ul quantum relativ simplu.

Daimler spune că un alt motiv pentru care a ales să lucreze cu prototipurile timpurii ale IBM este acela că computerele cuantice susțin că sunt deosebit de utile pentru problemele în care Daimler este interesat, cum ar fi simularea structurilor chimice și a reacțiilor din interiorul bateriilor. Acest lucru ar putea îmbunătăți gama de vehicule electrice sau ar putea reduce dependența lor de cobalt, un metal rar, cu un lanț de aprovizionare afectat de probleme de mediu și etice.

Problemele legate de chimie sunt probabil primele pe care calculatoarele cuantice le vor putea ajuta. Simularea mecanicii cuantice a moleculelor este o potrivire naturală pentru proprietățile cuantice ale qubitului.

Cuantic cloud al IBM constă în prezent în procesoare cu 20 qubits, iar compania a prezentat versiuni mai mari cu 50 qubits. Cercetătorii spun că există dovezi optimiste că un procesor de 50 de biți, sau nu prea mult, ar putea face o muncă utilă în chimie dacă qubiții operează suficient de fiabil. În septembrie, IBM a arătat că ar putea simula molecule mici folosind doar șase qubiți. Rămâne de văzut totuși cum va evolua dezvoltarea calculatoarelor cuantice, o dezvoltare practică a tehnologiei având potențialul de schimbare totală a sistemelor existente în prezent.