Esential — February 28, 2018 at 7:39 am

O mentalitate cu adevărat digitală

by

estoniaFluxurile de ştiri au relatat recent despre un eveniment legate de societatea digitală mai puţin aşteptat, cel puţin la prima vedere, şi asta deoarece implică o întreagă naţiune. Mai concret, guvernul estonian a anunţat că a demarat un proiect împreună cu o platformă de recrutare resurse umane legat de posibilitatea introducerii unei vize speciale pentru oamenii care lucrează primordial în mediul online.

Planul, care este întocmit de ministerul de interne al Estoniei şi platforma de recrutare Jobbatical, prevede generarea unei aşa numite “vize de nomad digital”, care va permite oamenilor să lucreze şi să călătorească în Estonia timp de un, având în acelaşi timp acces la alte 25 de ţări din Zona Schengen timp de până la 90 de zile.

Văzută ca unul din liderii serviciilor digitale în lume, Estonia oferă deja o schemă de e-rezidenţă prin care oferă cetăţenilor non-estonieni acces facil la servicii guvernamentale online şi costuri administrative scăzute pentru înfiinţarea unei companii înregistrate în UE. Noua viză avută în vedere se va folosi de succesul programului de e-rezidenţă. Conform ministerului de interne din această ţară, ea va apărea ca urmare a propunerilor primite din partea comunităţii de nomazi digitali apărute după doar şase luni de existenţă a schemei e-rezidenţă, pentru a facilita intrarea nomazilor digitali în Estonia.

În ciuda dimensiunilor geografice mici, Estonia este socotită de multe ţări ca o generatoare de tendinţe în universul digital. De exemplu, cu cinci ani în urmă Marea Britanie a semnat un acord cu Estonia pentru a lucra împreună la dezvoltarea de servicii publice digitale, britanicii socotind că au multe de învăţat din abordarea progresistă a acestei ţări baltice privind IT-ul din sectorul public.

Înainte de apariţia unei legi privind noua viză va trebui oferită o definiţie exactă a nomadului digital, adică a acelei persoane care, independent de locaţia geografică unde se află, îşi cheltuie majoritatea timpului de lucru online. Pentru a uşura munca de elaborare a unei asemenea legi, Jobbatical, care are aproximativ 100.000 utilizatori în peste 150 de ţări, a efectuat un sondaj în rândul a peste 1000 de lucrători digitali. Mai bine de 80% dintre aceştia au spus că ar dori să muncească într-o altă ţară pe bază anuală, însă problemele legate de viză au fost văzute drept cea mai mare complicaţie, iar 99% dintre ei au declarat că procedurile simplificate legate de viză ar însemna un mare beneficiu pentru lucrătorii care nu depind de locaţia geografică pentru a-şi realiza munca.