Expert IT — March 15, 2018 at 10:06 am

Asiraf Pandele, IBM România: Cloud-ul se dezvoltă ca o platformă pentru inovație

by
Poza Asi
Asiraf Pandele, Cloud Channel Sales Leader, IBM Romania and SEE

Potrivit unui sondaj realizat cu scopul de a determina cat de pregatite sunt companiile pentru implementarea GDPR, aproape 40% dintre companii se tem ca nu vor indeplini o cerinta majora, iar sanctiunile financiare pentru neconformitate sunt severe. GDPR devine o realitate pe data de 25 mai 2018 si va afecta companiile din interiorul si din afara UE care gestioneaza datele cetatenilor Uniunii Europene. Serviciile de securitate Cloud vor deveni mai sofisticate odata cu avansarea capacitatilor de criptare, integrarea continua a AI si dezvoltarea serviciilor de securitate care functioneaza fara probleme in mediile Cloud publice, private si multi-Cloud.

Odata cu aceste schimbari, companiile vor acorda atentie dubla securitatii mediilor Cloud si se vor concentra asupra luarii masurilor de securitate pentru a fi siguri ca aplicatiile din Cloud protejeaza datele personale impotriva pierderii, modificarii sau procesarii neautorizate. Ca raspuns, furnizorii de servicii Cloud vor continua sa ia masuri extraordinare pentru a garanta ca securitatea se afla in centrul intregului pachet de servicii Cloud.

Gandirea Cloud – atat culturala, cat si tehnica – este singura cale de urmat si multe organizatii se indreapta catre o adevarata arhitectura de tip “Cloud-native”. Pe masura ce se produce aceasta schimbare, organizatiile adopta noi tehnologii care sunt din ce in ce mai usor de implementat. Modificarea este determinata de noile instrumente care au aparut in 2017 – cum ar fi Grafeas, Istio si Composer – care permit dezvoltatorilor sa gestioneze mai bine si sa coordoneze multitudinea de parti mobile rezultate din construirea pe baza containerelor, tehnologiilor serverless si microserviciilor.

Arhitecturile de microservicii construite pe containere si serverless computing au revolutionat viteza cu care pot fi dezvoltate aplicatiile si modul in care acestea se conecteaza la cele mai competitive tehnologii de astazi: AI, blockchain si machine learning. In 2018, vom vedea ca adoptarea acestor tehnologii atinge un punct culminant. Acestea vor  trece de la adoptarea timpurie la standardul de facto pentru aplicatiile complexe si pregatite pentru productie in industrii si companii de toate dimensiunile. Aceste instrumente ofera o mai mare vizibilitate pentru dezvoltator, inclusiv ii permit sa vada cine lucreaza cu datele, ce se schimba si cine are acces, ceea ce duce la o mai buna securitate. Rezultatul va fi o crestere a dezvoltarii aplicatiilor mature, care pot sa se extinda si sa functioneze in cadrul mai multor sisteme, echipe si fluxuri de date.

In timp ce inaintam in 2018, aceste modificari vor incepe, de asemenea, sa provoace la randul lor schimbari culturale mai mari in cadrul organizatiilor. Echipele tehnice, de la cercetatori de date pana la dezvoltatori, isi pun intrebari precum : in ce mod arhitectura mea incurajeaza inovatia prin manipularea exploziei datelor din IoT? Cum pot profita de serverless computing pentru a accelera dezvoltarea? Este securitatea integrata pentru a sprijini solutiile blockchain in industria mea? Pe masura ce echipele raspund acestor intrebari, vor incepe sa dezvolte o cultura organizationala bazata pe invatare mai colaborativa si mai iterativa. Aceasta trecere la gandirea “Cloud-native” va revolutiona modul in care oamenii din interiorul organizatiilor,de la dezvoltatorii de aplicatii, oamenii de stiinta si pana la utilizatori, colaboreaza si inoveaza.

Este clar ca revolutia Cloud a avansat. Solutiile industriale reprezinta viitorul pentru Cloud in 2018.

In urma cu cinci ani, intreprinderile implementau in principal Cloud pentru a eficientiza infrastructura IT si pentru a reduce costurile.

Astazi, putem spune ca organizatiile dezlantuie puterea Cloud-ului in postura de optimizatori, inovatori si disruptori. Optimizatorii folosesc Cloud-ul pentru a imbunatati interactiunile cu clientii, sporind in acelasi timp eficienta operationala. Inovatorii folosesc Cloud-ul pentru a-si dezvolta relatiile cu clientii si pentru a patrunde pe piete noi.

Disruptorii folosesc Cloud-ul pentru a inventa noi nevoi pentru clienti, in timp ce creaza lanturi valorice unice industriei in care isi desfasoara activitatea. Alegerea intreprinderilor de a deveni optimizatori, inovatori sau disruptori, depinde de o varietate de factori, precum obiectivele si strategia companiei, cat de mult sunt dispusi sa isi asume riscul, contextul concurential actual si nevoile clientilor.

In urmatorii trei ani, 75% dintre organizatii vor avea strategii Cloud API de baza in cadrul arhitecturilor lor DX pentru a permite o economie bazata pe API, cu produse noi, construite pe platforme digitale care orchestreaza schimbul de informatii intre mai multe organizatii in ecosistemele lor.

Intrucat intreprinderile au inceput sa priveasca imaginea in ansamblu si au observat ceea ce poate face mediul Cloud pentru afacerea lor, acestea vor cauta solutii specifice industriei in care isi desfasoara activitatea, solutii Cloud bazate pe o singura arhitectura si care cuprind de la infrastructura de baza, pana la servicii AI si servicii de analiza; spre deosebire de achizitionarea serviciilor Cloud compuse din mai multe parti. De exemplu, companiile de servicii financiare, vor apela la Cloud pentru computerele de inalta performanta, capabile sa reuneasca infrastructura GPU, accelerata cu capacitati avansate de  AI si invatare profunda, intr-o singura solutie care ii ajuta sa transforme miliardele de date pe care le colecteaza in informatii pertinente.

Un lider european in domeniul bancar, Crédit Mutuel, a apelat la Watson pentru a transforma experienta clientilor. Watson asista 20.000 de consilieri clienti in consolidarea relatiilor cu clientii si in imbunatatirea calitatii serviciilor in peste 5.000 de sucursale. Banca intentioneaza sa continue sa utilizeze tehnologiile Watson, in plus fata de Watson Conversation, pentru sanatate, asigurari de risc personal, asigurare de credit auto si servicii bancare de credit, reinventand experienta bancara pentru cei 12 milioane de clienti din portofoliu.

In Europa de Sud-Est avem de asemenea exemple care arata modul in care bancile aflate in pozitia de lider de piata se indreapta catre IBM Cloud pentru a imbunatati experienta bancara pentru clienti. Banca DSK din Bulgaria a finalizat transferul operatiunilor bancare catre centrele de date IBM, ca parte a unui acord de servicii IT pe termen lung, pentru gestionarea infrastructurii IBM Cloud, care sustine operatiunile bancii in Bulgaria. Nikolay Shalamanov, directorul general al DSK Bank, a scris pe blogul sau: “Dupa incheierea intregului proces de transfer, s-a observat ca aplicatiile critice – sistemul nostru bancar electronic si aplicatia mobila – au avut o crestere de 10-15% in viteza de procesare.Ca rezultat al colaborarii cu IBM, ne asteptam sa generam economii anuale de pana la 20% , ceea ce este unul dintre scopurile noastre.”