Hardware — May 20, 2018 at 5:21 pm

Fujitsu duce supercomputerul RIKEN AI la 54 de Petaflopi

by

Fujitsu a realizat un upgrade masiv la supercomputerul RAIDEN de la RIKEN, folosind servere NVIDIA DGX-1 echipate cu cele mai recente GPU-uri V100 Tesla. Potrivit anunțului, actualizarea a fost efectuată pentru a răspunde volumului de calcul sporit pe care cercetătorii trebuie să îl facă pentru modelarea mai complexă a rețelelor neuronale și creșterea volumului de date de formare profundă a învățării.

RAIDEN a fost inițial implementat în 2017, utilizând 24 de servere DGX-1 de generație NVIDIA, fiecare dintre acestea fiind alimentate de opt procesoare GPU P100. Împreună, setul de servere a livrat patru petaflopi de precizie pentru aplicații de învățare profundă. Odată cu actualizarea, serverele originale au fost înlocuite cu 54 de casete DGX-1, utilizând cele mai noi unități de procesare grafică V100. Din moment ce V100 are circuitele speciale Tensor Core proiectate pentru procesarea rețelelor neuronale (125 teraflopi pentru operațiuni de transfer de precizie mixtă per dispozitiv), sistemul modernizat va oferi o performanță de învățare profundă de 54 de petaflopi.

Fujitsu a adăugat, de asemenea, 64 servere Fujitsu Server PRIMERGY CX2550 M4 plus o unitate PRIMERGY RX4770 M4 la cele 32 de servere PRIMERGY RX2530 originale ale mașinii din 2017. Toate sunt cutii x86 și sunt implementate pentru a efectua operațiuni cu scop general.

RAIDEN reprezintă una dintre primele instalații majore ale V100, probabil cea mai mare implementare de până acum pentru un supercomputer. Această distincție va fi probabil de scurtă durată. Supercomputerul japonez AI Bridging Cloud Infrastructure (ABCI), care va folosi și GPU-urile NVIDIA V100, este așteptat să ofere 550 de petaflopuri de învățare profunde atunci când devine activ, la sfârșitul acestui an.