Analiza — June 4, 2018 at 3:45 pm

Un rezultat surprinzător

by

Citind ceea ce se scrie de câţiva ani de zile în zona de IT, oricine ar putea afirma că una din vedetele vremurilor actuale este cloud computing. Ei bine, Bitglass, o firmă de furnizare software de securitate pentru cloud, a prezentat recent un studiu propriu care arată că situaţia nu este nici pe departe aşa cum pare în percepţia publică.

adoptie cloudFirma monitorizează de ani de zile obiceiurile de utilizare IT ale unui număr de 135.000 organizaţii din întreaga lume pentru a-şi întocmi rapoartele anuale privind utilizarea cloud computing, iar cea de-a patra ediţie a raportului arată că sectorul de comerţ cu amănuntul se află, la nivel global, în coada clasamentului în ceea ce priveşte folosirea cloud computing în scopuri de IT.

Conform raportului, firmele din acest sector sunt mai puţin motivate să folosească tehnologia cloud din pricina investiţiilor mari efectuate în trecut în infrastructura IT. Rezultatele studiului arată, de pildă, că mai puţin de jumătate din comercianţi la nivel global au instalat aplicaţii software de afaceri bazate pe cloud, cum ar fi Office 365 de la Microsoft, şi mai puţin de 10% folosesc servicii de infrastructură în cloud, cum sunt cele oferite de Amazon Web Services. Ingineria este un alt sector industrial care pare să nu fi cedat atât de uşor farmecelor exercitate de cloud computing, chiar dacă aici situaţia pare mai bună decât în comerţul cu amănuntul.

Prin comparaţie, sectorul educaţiei, la nivel global cel puţin, a reieşit ca fiind sectorul cu cea mai mare rată de adopţie a unei game largi de tehnologii cloud. Raportul pune acest fapt pe seama ofertelor preferenţiale ca preţ lansate de mulţi dintre furnizorii de cloud prezenţi în raport către membrilor comunităţii academice.

Mai departe, studiul a descoperit că, la nivel global, utilizarea de tehnologii cloud a atins procentul de 81%, ceea ce înseamnă o creştere de 238% faţă de 2014, an în care Bitglass a început monitorizarea pieţei de profil. Conform autorilor raportului, însă, chiar dacă tendinţa de creştere a utilizării cloud computing este evidentă, în special în lumea de afaceri, nimeni nu ştie încă cine dintre furnizorii de frunte de azi ai unor astfel de servicii va deveni jucătorul cheie al universului IT pentru companii.

Este însă cert că intensificarea concurenţei între jucători majori ai universului cloud, cum sunt Amazon, Google şi Microsoft, va duce la accentuarea bătăliei pentru cote de piaţă. Rămâne de văzut cine dintre noii furnizori de aplicaţii care apar în mod exploziv pe piaţă la ora actuală li se vor alătura unuia sau altuia dintre cei trei pentru a-l transforma în jucător dominant în mediul corporate de utilizare a cloud-ului.