Inovatii — June 7, 2018 at 7:44 am

Orange Fab, calea spre inovație

by

Orange Fab VizualPentru a-ți menține serviciile relevante pentru clienți, este important să asculți permanent nevoile acestora. Pentru zona rezidențială Orange are diverse acțiuni, de la aplicația 4G Fun Kit, prin care clienții au putut vota localitățile în care să se extindă rețeaua cu prioritate, la o comunitate digitală care oferă feedback asupra produselor și serviciilor noi sau în proces de schimbare.

de Cristian Pațachia, Development&Innovation Manager, Orange Romania

Pentru clienții business este nevoie de o altă abordare, pentru că fiecare companie are un set de nevoi aparte. Este important să înțelegi mai întâi procesele și eventual, punctele nevralgice, pentru ca mai apoi să poți discuta cu partenerii  tehnologici pentru identificarea sau chiar dezvoltarea unei soluții.

Pe lângă conectivitatea fixă sau mobilă, Orange oferă soluții integrate IT&C pentru a-i ajuta pe clienți să-și atingă obiectivele de business. Companiile au căutat simplificarea și eficientizarea operațiunilor prin alegerea de soluții integrate care să includă atât conectivitate cât și soluții IT&C în zona de cloud, business Wi-Fi, inclusiv analytics și securitate cibernetică.

Pe lângă soluții de acest tip, prin Orange Fab, programul de accelerare a startup-urilor, Orange susține antreprenorii în dezvoltarea de produse inovatoare și distribuirea acestora pe plan local și internațional, prin portofoliul de clienți Orange.

Mobilitate și securitate

Orange Fab își propune să descopere startupuri din România cu produse mature care ajută la îmbunătățirea stilului de viață, dar care pot fi integrate și în serviciile pe care Orange le oferă deja sau care sunt în stadiu de dezvoltare.

Conectivitatea mobilă, fie ca vorbim despre 2G, 3G sau 4G, sau despre rețele dedicate IoTului, precum LoraWan, joacă un rol important pentru orice start-up care activează în zona tehnologiei. Conectivitatea mobilă permite, spre exemplu, unor senzori să transmită informații în timp real despre consumul de energie electrică, ceea ce se poate traduce în decizii mai rapide și informate.

De asemenea, Orange lucrează alături de start-up-urile implicate în program și pe tehnologia 5G. Un exemplu este bioimprimanta 3D dezvoltată de Symme 3D. Medicina viitorului se va baza pe latența scăzută asigurată de 5G, astfel încât un medic va putea controla de la distanță o bioimprimantă precum Symme 3D sau un alt echipament medical.

Într-o lume transformată de viteza operațiunilor, Orange oferă soluții complexe de securitate cibernetică, dar, totodată, susține și dezvoltarea de noi produse care pot ajuta companiile să aibă o prezență online cât mai sigură . Un astfel de exemplu este Pentest Tools, un start-up din Orange Fab care a creat o soluție ce auditează vulnerabilitățile cibernetice ale website-urilor si a integrat-o in aplicația BIS Threatmap.

Cristian Pațachia, Development&Innovation Manager, Orange Romania
Cristian Pațachia, Development&Innovation Manager, Orange Romania

Ecosistem de inovaţii

Ecosistemul de inovație Orange are la bază conceptul de co-creare. Mai exact, alături de clienți, de startup-uri și de partenerii tehnologici, creăm produse care adresează nevoi specifice ale utilizatorilor.

Nevoile clienților sunt la baza întregului proces de inovație. Astfel, Orange România a relansat două dintre cele mai accesate aplicaţii ale sale, menite să ofere clienţilor o experienţă îmbunătăţită în utilizarea serviciilor: My Orange şi harta interactivă a acoperirii reţelei.

Procesul de dezvoltare a celor două aplicaţii s-a realizat prin implicarea directă a clienţilor, care au testat diferitele funcţionalităţi ale aplicaţiilor, şi au acordat feedback. Această abordare dă ocazia companiei să fie agilă în implementare nevoilor clienților.

Aplicația y Orange a fost lansată în versiune beta, iar fiecare secțiune nouă a fost testată de către clienți, în etapele următoare urmând ca feedback-ul strans să fie aplicat.

Co-crearea se poate aplica și serviciilor de business. Un astfel de exemplu este proiectul pilot de smrt city dezvoltat de Orange la AlbaIulia, dar și Orange Fab, prin care compania susține tinerii antreprenori cu mentorat, tehnologie și acces la clienți, dar și clienții B2B, prin soluții inovatoare care tranformă modul în care lucrează.

Desigur, acestor proiecte se adaugă multe altele – de la Innovation Labs, programul care i-a făcut să realizeze că e nevoie de un sistem prin care să ajute startup-urile să își continue dezvoltarea, la Orange educational program prin care sunt pregătiți viitorii specialiști în telecounicații, sau la proiectele de cercetare pe  securitate cibernetică sau 5G. În esență, toate aceste proiecte creează un ecosistem care generează idei și soluții pentru nevoile în schimbare ale clienților, fie ei rezidențiali, business sau autorități.

Accelerarea startup-urilor

Orange Fab a apărut în urma experienței Innovation Labs, program pe care Orange îl susține încă din 2014 și care a rezultat în mai multe parteneriate, printre care și cel cu FullScreen Digital, pentru soluția Retail Analytics și City Analytics, sau cel cu uRADmonitor  pentru soluția de monitorizare a calității aerului.

Orange Fab este un accelerator pentru startup-urile care au dezvoltat produse invatoare care au depășit stadiul de prototipare. Prin intermediul programului Orange Fab, startupurile au oportunitatea de a avea acces la cele mai noi tehnologii disponibile în cadrul Orange și la partenerii Orange Fab. Scopul este de a ajuta aceste companii să-și dezvolte produsele în continuare, să le implementeze într-un mediu real și să crească prin utilizarea rețelei de distribuție a Grupului Orange. În acest moment, în Orangese desfășoară proiecte interne de integrare tehnologică cu anumite soluții dezvoltate în cadrul Orange Fab, însă există și discuții avansate cu o serie de clienți B2B.