Esential — June 18, 2018 at 9:30 am

Rezultate dependente de interpretare

by

Gartner a oferit recent una din cele mai bune mostre a ceea ce înseamnă dependenţa unor rezultate anunţate oficial de interpretarea datelor care stau la baza lor. Concret, firma de analiză a anunţat, în cadrul celui mai nou raport trimestrial, că livările de servere în regiunea EMEA au crescut cu 2,7%, ajungând la aproape 520.000 unităţi, iar veniturile au ajuns la 3.7 miliarde USD.

Data servers resting on clouds in blue in a cloudy sky

Paradoxul abia aici apare. Aceeaşi firmă a raportat, pentru trimestrul anterior, scăderi de livrări de servere în regiune de 7,9%, dar creşteri ale veniturilor de tip year-to-year până la nivelul de 4 miliarde USD. Căutând explicaţii pentru ciudata disparitate, analiştii Gartner au ajuns la concluzia că acestea pot fi atribuite crizei continue de componente electronice pentru servere, o criză care afectează piaţa serverelor de câteva luni bune, şi care a determinat mai mulţi producători să-şi ridice şi ei preţurile în mod corespunzător.

Cel mai afectat segment pare a fi cel al furnizării de semiconductori, cu consecinţe imediate asupra producţiei de memorii de tip DRAM, o componentă esenţială a serverelor de mare eficienţă. Analiştii au căutat şi aici o explicaţie. În viziunea lor, de vină pare să fie creşterea explozivă a centrelor de date hiperscalabile în cloud, dar şi cererea în creştere pentru dispozitive conectate la internet.

Ca privire de ansamblu, regiunea EMEA nu s-a diferenţiat semnificativ de restul lumii. Cifrele Gartner la nivel global arată o creştere a veniturilor din vânzările de servere de peste 33%, dar o creştere a livrărilor de servere de doar 17%. La nivel global, Dell şi-a menţinut poziţia de lider al pieţei de servere, cu o cotă de 21,5%, firma fiind urmată de HPE, cu 19,9%. În regiunea EMEA, însă, poziţiile sunt inverse, cea care este lider de piaţă fiind HPE.