Cloud Computing / Edge — July 24, 2018 at 1:34 pm

Tehnologiile cloud serverless ar putea schimba cu totul ecosistemul datelor

by

Cloud Computing 2_5Deși serverless computing nu este ceva nou, s-a ajuns într-un loc interesant în dezvoltarea sa. Pe măsură ce dezvoltatorii încep să vadă valoarea arhitecturii fără server, ar putea începe să se dezvolte un nou ecosistem de pornire. Serverless nu este deloc serverless, dar permite unui dezvoltator să stabilească declanșatoare de evenimente și să lase complet cerințele de infrastructură la furnizorul de servicii cloud. Furnizorul oferă exact cantitatea potrivită de calcul, spațiu și memorie, iar dezvoltatorul nu trebuie să se gândească deloc la aceste necesități. Sună ideal, dar, ca în cazul fiecărei noi tehnologii, pentru fiecare soluție există o serie de noi probleme, iar aceste probleme tind să reprezinte deschideri pentru antreprenorii întreprinzători. Asta ar putea însemna mari oportunități în următorii ani pentru companiile care dezvoltă securitate, instrumente, biblioteci, API-uri, monitorizare și o întreagă serie de instrumente care nu vor necesita servere pe măsură ce acestea evoluează.

Deși nu este cu adevărat serverless, deoarece aveți nevoie de calcul, stocare și memorie pentru a rula un program, aceasta elimină nevoia dezvoltatorilor de a se ocupa de servere. Astăzi, multă codificare merge în conectarea componentelor programelor pentru a rula pe orice hardware-ul pe care l-ați desemnat. Cu serverless, distribuitorul de cloud se ocupă de toate acestea pentru dezvoltator. Toți furnizorii importanți au lansat produse serverless, AWS Lambda, Google Cloud și Microsoft Azure oferind o abordare similară. Dar serverless are potențialul de a fi mai mult decât o altă modalitate de a codifica. Aceasta ar putea schimba modul în care ne gândim la programare și la relația sa cu infrastructura de bază.

AWS Lambda spune că avantajul principal al serverless este că permite dezvoltatorilor să elimine toate provocările asociate cu gestionarea serverelor. Acest lucru permite dezvoltatorilor să reducă întregul proces de codificare la nivelul funcțiilor. Programatorul definește evenimentul sau funcția, iar furnizorul de cloud furnizează o sumă exactă a infrastructurii de bază necesare pentru a executa. Serverless permite dezvoltatorilor să se concentreze exclusiv asupra nevoilor utilizatorului fără a fi nevoiți să își facă griji cu privire la ceea ce este nevoie pentru a rula fizic programul.

Compania cloud computing Digital Ocean a studiat recent peste 4800 de profesioniști IT, dintre care 55% s-au identificat ca dezvoltatori. Când au fost întrebați despre serverless, aproape jumătate dintre respondenți au raportat că nu înțeleg pe deplin conceptul fără server. Pe de altă parte, au recunoscut importanța de a învăța mai multe despre el, 81% spunând că intenționează să facă cercetări suplimentare în acest an. La întrebarea dacă au desfășurat o aplicație fără server în ultimul an, nu este surprinzător că aproximativ două treimi au raportat că nu au avut. Dintre cei care folosesc serverless, AWS este de departe cel mai popular serviciu, 58% dintre respondenți raportează că Lambda a fost instrumentul ales, urmat de Google Cloud Functions, cu 23%, iar Microsoft Azure cu 10%. Interesant, unul dintre motivele pentru care respondenții au raportat o reticență în a începe să adopte serverless era lipsa de instrumente.

A avea o vizibilitate într-o lume serverless este o adevărată provocare, dar nu este singura deschidere aici. Există, de asemenea, oportunități pentru biblioteci de declanșare, funcții sau companii asemănătoare cu Twilio sau Stripe, care oferă acces facil API la un set de funcționalități fără a avea o expertiză specială, cum ar fi comunicații sau gateway-uri de plată. Companiile încep să profite de serverless pentru a găsi noi modalități de rezolvare a problemelor. De-a lungul timpului, ar trebui să începem să vedem mai mult impuls dezvoltator față de această abordare și să dezvoltăm mai multe instrumente pentru o adaptare la aceasta.