Productie — August 13, 2018 at 8:30 am

Manufactura viitorului ajunge în zilele noastre prin Industrie 4.0

by

Foto: iStockViitorul și prosperitatea lumii depind de producția de bunuri, la fel ca multe locuri de muncă din SUA și din întreaga lume. Viitorul producției digitalizate și Industrie 4.0 se bazează în întregime pe capacitatea de a îmbina expertiza și resursele.

Dezvoltatorii de la Fraunhofer au dezvoltat astfel cele mai nou tehnologii Industrie 4.0 dezvoltate prin  combinarea vibrantă a noilor tehnologii în domeniul realității augmentate ca serviciu, inteligența artificială, securitatea informatică și suveranitatea datelor, sistemele senzorilor și dispozitivelor de acționare, ingineria digitală, interacțiunea om-mașină și materialele inteligente, care reprezintă o reformă a viitorului.

Tehnologiile digitale de producție transformă modelele de afaceri și schimbă structurile pieței. Concepte precum Industrie 4.0 și Internet of Things reprezintă o schimbare de paradigmă în afaceri și în societate, generată de un număr tot mai mare de dispozitive, mașini și produse din ce în ce mai conectate și mai automatizate. Prognozele indică faptul că până în 2020, 32 de miliarde de obiecte vor fi conectate la Internet. Impactul economic al digitalizării este uluitor: studiile arată că, în doar șase industrii importante din punct de vedere economic, Industrie 4.0va genera creșteri de productivitate în zeci de milioane până în 2025.

Fraunhofer oferă o perspectivă asupra ultimelor rezultate ale cercetării în domeniile producției, digitalizării, automatizării și rețelelor, rezultând un avantaj competitiv pentru întreprinderi. Tehnologia senzorilor de ultimă generație oferă o singură soluție pentru a acoperi toate aceste baze. De fapt, sistemele cognitive și machine learning permit în primul rând crearea unui internet industrial al obiectelor. Experții joacă un rol activ în consolidarea competitivității globale pe termen lung a companiilor care alcătuiesc baza industrială a Germaniei și a Europei și pot face acest lucru și pentru întreprinderile din SUA.

Pentru a arăta modificările care vor afecta producția în viitor, experții din domeniu se concentrează asupra soluțiilor de realitate virtuală (VR), tehnicilor noi de fabricare a aditivilor, rețelelor digitale de conectare a mașinilor cu produse și furnizori, întreținere inteligentă, sisteme noi de asistență și metode de machine learning, precum și standardul wireless de 5G pentru transmiterea în timp real a datelor despre mașini și funcționarea acestora.