Cloud Computing / Edge — August 24, 2018 at 7:05 am

Cloud-ul hibrid devine reper fundamental pentru stocarea datelor în cloud

by

Data servers resting on clouds in blue in a cloudy skyVolumul datelor digitale stocate la nivel global este aşteptat să ajungă undeva la 163 ZB până în 2025, însă în ciuda creşterii rapide a procesării în cloud, doar un mic procent din aceste date este actualmente stocat în cloud. Conform analiştilor, acest procent se ridică la doar 1% din toate datele digitale.

Pentru directorii IT, provocarea este de a alege fluxurile de lucru care se pretează cel mai bine la stocare în cloud şi de a planifica mutarea eficientă a acestor date între sau către furnizorii cloud de servicii de stocare.

Realitatea arată că, datorită tehnologiei curente, stocarea în cloud poate fi complexă şi surprinzător de scumpă. Iar lucrurile sunt complicate de abordările diferite ale stocării în cloud de către principalii furnizori de servicii cloud. Directorii IT care se gândesc la trecerea stocării în cloud trebuie să ia în considerare formatele datelor, uşurinţa de integrare cu aplicaţiile şi lărgimea de bandă necesară.

Până acum, partea cea mai dezvoltată a stocării în cloud este legată de backup şi recuperare în caz de dezastre, precum şi cea de arhivare. Însă unele sisteme de stocare folosesc mai degrabă formate de date proprietare decât formate native pentru aplicaţii bazate pe cloud. Asta reduce portabilitatea datelor şi încetineşte transferurile de date. Iar când e vorba de date critice, o asemenea situaţie nu e tolerabilă.

Furnizorii de cloud încep să răspundă acestor provocări prin actualizarea sistemelor lor de stocare on-premise şi din centrele de date pentru o compatibilitate mai mare cu cloud-ul. Asta include sisteme convenţionale de stocare şi sisteme NAS, dar şi arhitecturi software defined de stocare. Modelul este de a permite volumelor majore de date să rămână pe loc, sau într-un cloud privat, şi de a ceda stocarea de date unui furnizor de cloud atunci când acţiunea are sens. Pe această cale, departamentele de IT din firme vor putea să instaleze mai multă stocare în cloud pe măsură ce dispar barierele economice şi practice din calea stocării complete în cloud.

Asta înseamnă adoptarea unui model hibrid pentru stocarea de date şi, cel mai probabil, un model multi-vendor sau hibrid pentru furnizarea cloud-ului. Rămâne de văzut cum va evolua această tendinţă în perspectiva copleşitoarei date 2025.