Esential — August 29, 2018 at 9:14 am

Creştere cloud fără măsuri de prevedere

by

ssoUn raport publicat recent de brokerul de securitate a accesului în cloud Bitglass arată că adopţia cloud în regiunea EMEA a crescut la 84%, ceea ce înseamnă o creştere de 27% prin comparaţie cu 2016, cinci din şase companii analizate instalând cel puţin o aplicaţie cloud.

Cu toate astea, chiar dacă depăşesc celelalte regiuni din lume în termeni de adopţie cloud, cele mai multe organizaţii din EMEA nu dispun de sisteme critice de securitate, unora dintre ele lipsindu-le chiar şi instrumente de bază în termeni de securitate.

Doar 47% din organizaţiile cuprinse în studiu dispuneau de un instrument de tip single sign-on pe care îl utilizau, faţă de nivelul de peste 25% la nivel global, ceea ce înseamnă o minoritate de companii. Instrumentele de tip SSO sunt cel mai larg adoptate în educaţie (64%), biotehnologie (54%), sănătate (54%) şi finanţe (54%). Cea mai adoptată aplicaţie cloud în regiune este Office 365 de la Microsoft, 65% din organizaţii folosind-o, faţă de doar 19% care folosesc G Suite de la Google.

În acelaşi timp, utilizarea Amazon Web Services în regiune depăşeşte cu mult rata globală a instalărilor AWS, 22% din organizaţii folosind acest tip de servicii în EMEA faţă de 8% la nivel global. Adoptarea AWS în regiune este un indicator al utilizării în creştere a platformelor IaaS ca mijloc de transfer al procesării şi stocării de date către cloud de pe servere aflate în incintele firmelor. Din perspectiva verticalelor industriale, organizaţiile guvernamentale sunt pe primul loc, cu o rată de adopţie de 41,6%, în vreme ce sectorul utilităţilor este codaş, cu o rată de adopţie de doar 5,3%

Ca şi tendinţă de viitor, raportul concluzionează că pe măsură ce costurile vor continua să se diminueze şi conformitatea cu cloud-ul să devină tot mai accesibilă, tot mai multe firme vor migra de la aplicaţiile de productivitate şi colaborare instalate on-premises la echivalente cloud.