Analiza — August 30, 2018 at 8:16 am

Reţeaua ca ultimă frontieră a automatizării IT

by

Retea FWA

La fel cum automatizarea serverelor a ajutat administratorii de sistem să reducă problemele legate de configurare, să îmbunătăţească gradul de conformitate şi să-şi elibereze timp pentru proiecte strategice mai importante, automatizarea reţelelor are potenţialul de a îmbunătăţi productivitatea administratorilor de reţele.

Cu toate astea, gestiunea reţelelor nu s-a schimbat de zeci de ani. Conform Gartner, 75% din organizaţii încă îşi gestionează reţelele manual, în ciuda costurilor şi timpilor implicaţi. Iar asta se întâmplă în ciuda creşterii DevOps şi a disponibilităţii instrumentelor open source care acum uşurează automatizarea sarcinilor de management reţele.

Conform analiştilor Gartner, o astfel de mentalitate trebuie să se transforme în epoca digitală, altfel riscurile sunt imense. În plus, automatizarea reţelelor nu necesită ca organizaţiile să adopte neapărat instrumente DevOps, mai ales în cazul celor care încă operează sisteme moştenite. Există însă motive importante pentru o asemenea schimbare de mentalitate.

Un motor de stimulare a automatizării reţelelor este securitatea, o zonă care transcende domeniul reţelei, al stocării de date şi al aplicaţiilor. Devine din ce în ce mai esenţială existenţa unui singur instrument de înţelegere a modului în care schimbările de configurare a reţelei afectează întreaga securitate a firmei în loc de utilizarea de instrumente diferite care se ocupă de părţi diferite ale infrastructurii IT.

Un alt motor de stimulare este reprezentat de creşterea adopţiei cloud-ului. Campioane în acest sens sunt firmele din regiunea Asia-Pacific. Ce arată această regiune? Firmele care au început să-şi automatizeze reţelele au deja parte de îmbunătăţiri ale productivităţii şi de o concentrare mai mare pe activităţi inovatoare în rândul echipelor care se ocupă de reţele. Conform unui exemplu dat de analiştii Gartner, o echipă de cinci persoane care foloseşte acum un instrument de automatizare denumit Ansible a reuşit să-şi diminueze timpul de auditare a configuraţiilor unui număr de 16.000 de dispozitive de networking de la 18 luni la 20 de minute!