Analiza — September 27, 2018 at 11:52 am

O iniţiativă contestată

by

Pentru operatorii de centre de date găsirea de modalităţi de îmbunătăţire a eficienţei locaţiilor ar trebui să constituie o prioritate de top, dată fiind importanţa costurilor energetice pentru mulţi dintre ei. Din acest motiv, s-ar putea crede că recenta iniţiativă legislativă europeană prin care s-ar putea micşora consumul colectiv de energie al centrelor de date pe întreg teritoriul UE ar trebui să fie binevenită de către industrie şi părţile interesate. În realitate, iniţiativa se dovedeşte surprinzător de contestată.

iStock_000001635363SmallDenumită EcoDesign Directive, iniţiativa este văzută ca un mijloc de a îmbunătăţi eficienţa energetică pentru o gamă largă de produse, de la aplicaţii domestice la servere de întreprindere şi echipamente de stocare, prin fixarea unor limite obligatorii maximale de folosire a energiei. Conform propunerii legislative, care se află în ultimele faze de aprobare, produsele care vor depăşi aceste limite energetice vor fi interzise la vânzare şi uz în spaţiul UE, începând din martie 2020.

Zona de servere şi echipamente de stocare a directivei este acoperită în capitolul 9, UE propunând fixarea unor ghiduri legate de consumul energetic maxim pe care astfel de produse în pot înregistra când operează în stare de repaus. Conform estimărilor UE, implementarea acestui capitol ar putea duce la economii anuale de energie de aproximativ 9TWh până în 2030, circa 2,4TWh din aceste economii fiind atribuibile micşorării cantităţii de energie utilizate de serverele în repaus.

Pentru a oferi o idee asupra acestei cifre, autorii propunerii susţin că nivelul de 9TWh este echivalent cu consumul energetic al Estoniei pe un an de zile, pe baza cifrelor din 2014. Cei care contestă propunerea susţin că utilizarea metricii de măsurare a consumului energetic în stare de repaus nu va aduce rezultatele dorite. Propunerea de a fixa o limită a consumului serverelor în repaus va duce doar la instalarea unui număr mai mare de servere mai puţin eficiente, şi la performanţe mai slabe ale centrelor de date, spun contestatarii, între care, deloc întâmplător, se numără Dell EMC, HPE şi IBM.

În răspunsul lor, actorii implicaţi susţin necesitatea unor metrici de eficienţă activă, în sensul luării în considerare a consumului energetic atât în stare de repaus cât şi în stare activă de funcţionare. Eficienţa activă rămâne instrumentul optim de eliminare a serverelor mai puţin eficiente, generând eficienţă energetică nu doar în centrele de date de întreprindere, ci şi în cadrul instalărilor mai mici, afirma recent HPE, într-un comunicat de presă.

Între timp, însă, directiva se află în etapele finale de a fi oficial adoptată de către Comisia Europeană. Conţinutul ei va fi acum supus unei perioade de trei luni de dezbateri în Parlamentul şi Consiliul European, perioadă în care se mai pot aduce amendamente. Ce va însemna adoptarea ei finală în opinia analiştilor? Unii văd o continuare a consolidării sectorului centrelor de date, ca o continuare a tendinţei existente către maşini din ce în ce mai mari şi mai puternice. Alţii întrevăd un scenariu opus – către echipamente mai mici şi de putere mai mică, încadrate în infrastructuri distribuite sau chiar de tip Edge. Timpul va spune cum va arăta peisajul european al centrelor de date în urma adoptării acestei noi directive.