EDUCATIE / JOB — October 11, 2018 at 9:19 am

3500 de elevi și tineri din România descoperă programarea în Europe Code Week

by

logo_Meet and Code 2018Inițiativa Meet and Code, coordonată de Asociația Techsoup, susținătoare a activităților Europe Code Week în România, a triplat anul acesta numărul de evenimente sprijinite în România cu ocazia Europe Code Week, în perioada 6 – 21 octombrie 2018.

70 de evenimente de tehnologie și programare au fost finanțate din fondul de 21.000 EURO, fond creat cu susținerea companiei SAP, prin coordonarea Haus des Stiftens GmbH și Asociației Techsoup, în România. www.meet-and-code.org.

Cele 52 de organizații neguvernamentale din România finanțate în cadrul inițiativei vor crea evenimente de promovare a tehnologiei în Săptămâna Europeană a Programării, Europe Code Week, care a debutat pe 6 octombrie 2018 și se va încheia pe 21 octombrie 2018. Evenimentele finanțate sunt organizate în 27 de județe ale României, cu cele mai multe evenimente organizate în Prahova, Cluj, Bihor și Dolj.

În cele 16 zile ale Europe Code Week, 3500 de elevi și tineri din România vor participa la evenimente în care vor descoperi tehnologia și programarea altfel decât au făcut-o până în acest moment, prin hackathoane la liceu, cursuri de introducere în Scratch pentru elevi din clasele primare din zone rurale, construire de aplicații pentru comunitate, robotică sau ateliere de storytelling digital.

De exemplu, în Oradea, Asociația Clubul de Astronomie și Științe Spațiale, coordonată de doamna profesoară Valentina Matei, participă pentru a doua oară la Meet and Code și a primit finanțare pentru două evenimente organizate. Pe 20 octombrie, de exemplu, elevi de 12-14 ani vor pregăti la Orășelul Copiilor Oradea misiuni pe lună cu ajutorul roboților Lego: https://www.meet-and-code.org/ro/ro/event-show/240.

“Prin implicare activă în activități practice de știință, tehnologie și inginerie, elevii își dezvoltă abilitățile intelectuale și creativitatea. Experiența Meet and Code se bazează în primul rând pe colaborare, spirit de echipă și exprimarea opiniilor argumentate științific, iar aceste calități pregătesc elevii pentru viață”, ne-a răspuns Valentina Matei când am întrebat-o ce impact au evenimentele Meet and Code în viața elevilor.

Pe 19 octombrie la Pitești, doamna profesoară Cătălina Enescu și Asociația Părinților Ion Cantacuzino au pregătit pentru elevii de la Liceul Teoretic Ion Cantacuzino din Pitești prima experiență a unui hackathon de creare de produse IT medicale, dar și ateliere de design thinking și prototipare. Echipele participante vor fi elevi de la liceu alături de elevi a școlii postliceale sanitare: https://www.meet-and-code.org/ro/ro/event-show/1175.

Învățătoarele Carmen Stanciu și Gabriela Ungureanu din satul Vadu Părului, comuna Albești-Paleologu, județul Prahova, susținute de Asociația de Părinți “Învățător Radu Ion” Vadu Părului, organizează în perioada Europe Code Week primele ateliere de introducere în programare cu Scratch pentru peste jumătate din elevii de clase primare din Școala Gimnazială Învățător Radu Ion: https://www.meet-and-code.org/ro/ro/event-show/66.

La Ploiești, Asociația Un strop de fericire organizează primul hackathon pentru liceeni, în care aceștia vor propune soluții tech pentru a îmbunătăți viața persoanelor cu dizabilități din comunitate: https://www.meet-and-code.org/ro/ro/event-show/99.

Acestea și toate cele 70 evenimente care se desfășoară în România sărbătorind Europe Code Week, le puteți descoperi pe: https://www.meet-and-code.org/ro/ro/explore.