Analiza — October 19, 2018 at 11:07 am

Cariera şi apartenenţa de gen

by

Conform unui studiu recent publicat de Booking.com, aproape 60% din femei consideră că genul de care aparţi are un impact pozitiv asupra capacităţii lor de a urma o carieră în tehnologie. Studiul a descoperit că 57% din femeile care activează în domeniul tehnologic şi studentele interesate de o carieră în tehnologie susţin că faptul că sunt femei le ajută în încercarea de a-şi construi o carieră, în principal datorită numărului mic de femei din sector.

Însă intrarea în acest domeniu şi construirea unei cariere de succes reprezintă două poveşti complet diferite. 60% din respondente spun că unele oportunităţi nu există pentru femei, deoarece domeniul este dominat de bărbaţi. Autorii studiului spun că “femeile încă sunt mult sub-reprezentate în sectorul tehnologic. Sunt însă foarte interesante optimismul şi ambiţia dovedite de femei la nivel global pentru a avea succes într-o carieră legată de tehnologie.”

femeiAproape 30% din femeile care activează în industrie sau care sunt interesate de a activa în cadrul acesteia, au senzaţia că numărul foarte mare de bărbaţi aflaţi pe poziţii superioare în cadrul industriei, şi deci lipsa de femei în poziţii de decizie, îngreunează sarcina femeilor de a pătrunde în domeniu şi de a progresa în cadrul lui.

Mulţi sunt de acord că dacă e ceva ce trebuie să se schimbe rapid, atunci acel ceva este reprezentat de necesitatea ca bărbaţii din sectorul de tehnologie să fie mai activi în promovarea diversităţii de gen. De asemenea, este nevoie ca tot mai multe femei să fie promovate în cadrul industriei şi să fie prezentate ca modele vizibile, pentru a încuraja femeile dinafara domeniului să ia în considerare o carieră în tehnologie, sau pentru a le ajuta pe cele deja aflate în industrie la progresul în carieră.

În cadrul studiului, doar puţin peste 40% din studente şi 45% din elevele de liceu la nivel european declară că s-au gândit că o carieră în tehnologie le-ar permite să fie creative, şi doar 30% au spus că s-au gândit la faptul că o carieră în tehnologie le-ar ajuta să-şi dezvolte o carieră proprie şi să aibă succes de la o vârstă tânără. Realitatea arată că în industria tehnologică creativitatea devine tot mai importantă, pe măsură ce tot mai multe sarcini repetitive se automatizează, fapt care îi face pe mulţi să considere că această industrie va deveni tot mai atrăgătoare pentru candidaţi tot mai diverşi, inclusiv pentru femei.

De exemplu, peste 80% din tinerele femei care activează în educaţie vor să-şi construiască o carieră care să se potrivească cu “abilităţile lor naturale”. Aproape trei sferturi dintre femei au spus că alegerea legată de carieră derivă din abilităţile învăţate în cursul procesului educaţional, iar aproape 70% au declarat că şi-au ales cariera pe baza subiectelor studiate.

Concluzia? Devine imperios necesar, dacă se doreşte creşterea diversităţii de gen în sectorul tehnologic, ca expunerea la provocările şi oportunităţile acestui sector să înceapă cât mai devreme în cursul procesului educaţional. Mai ales că, în conformitate cu studiul, femeile pretind că au intrat în industria de tehnologie deoarece o consideră inovatoare şi creativă. În plus, aproape 40% apreciază provocările de depăşit din cadrul ei.