Guvernare/Licitatii — November 29, 2018 at 5:04 pm

Noi prevederi cu privire la tariful de utilizare a spectrului

by

ANCOMANCOM a adoptat astăzi împreună cu reprezentanții industriei de comunicații electronice din România unele modificari ale deciziei privind stabilirea tarifului de utilizare a spectrului. Decizia ANCOM urmărește, în principal, îmbunătățirea principiilor de tarifare și introducerea unui tarif de utilizare a spectrului pentru radiodifuziunea digitală terestră.

În contextul în care ANCOM își propune organizarea unei proceduri de selecție pentru alocarea spectrului din banda VHF (174-230 MHz) pentru servicii digitale de radiodifuziune terestră (T-DAB+) în cursul anului viitor, prin decizia adoptată s-a stabilit nivelul tarifului de utilizare a spectrului, care va fi achitat de către titularii drepturilor de utilizare a frecvențelor radio destinate furnizării acestor servicii.

Tariful de utilizare a fost stabilit în funcție de natura serviciului ce urmează a fi furnizat, distribuția geografică a populației, luându-se șn considerare si faptul că într-un canal de televiziune de 7 MHz se pot introduce 4 blocuri de T-DAB.

Decizia ANCOM modifică tariful de utilizare a spectrului din serviciile mobil maritim, mobil aeronautic, radiodeterminare și pentru utilizarea frecvențelor radio în cazul transmisiilor temporare, ocazionale de programe audiovizulale prin satelit (SNG). Ținând cont de faptul că navele, aeronavele și stațiile radio de la sol, respectiv coastă, au un set bine definit și dedicat de benzi de frecvente, special rezervat, indiferent de echiparea concretă a navei sau aeronavei, a fost eliminată diferențierea între tipurile de navă, respectiv aeronave, pe criterii legate de echipare sau de ruta de navigație.

Totodată, a fost stabilit și sistemul de tarifare a componentelor terestre complementare (CGC) asociate sistemelor de comunicații electronice prin satelit din benzile 1980-2010 MHz/2170-2200 MHz în funcție de tipul de rețea/numărul și amplasarea stațiilor de bază CGC. Cei doi operatori selectați de către Comisia Europeană, Inmarsat Ventures PLC și Echostar Mobile Ltd, au posibilitatea să opteze între un tarif pentru o rețea de stații de bază CGC dispuse la nivel național și tariful pentru o stație de bază CGC. Tariful pentru o stație de bază CGC a fost determinat în funcție de densitatea populației, densitatea construcțiilor urbane, de raza zonei de serviciu și de rangul localității.