Networking — January 29, 2019 at 7:12 am

Minimizarea pierderilor de date în reţelele IP de supraveghere

by

DLPÎntr-o reţea IP tradiţională, cum este Internetul sau LAN-ul de birou, pierderea pachetelor de date reprezintă un eveniment obişnuit şi recuperabil. În cazul unei reţele de supraveghere video, însă, chiar şi o scurtă întrerupere la momentul inoportun poate însemna neînregistrarea unor dovezi vitale folosite pentru identificarea unui atacator sau nealertarea personalului de securitate pentru împiedicarea unui act criminal. În cazul capturilor video în timp real nu există a doua şansă – odată ce un anumit moment de timp a trecut, înregistrarea lui nu mai poate fi reluată.

Una din motivaţiile esenţiale de instalare a sistemelor de supraveghere video este aceea că ele oferă acoperire 24/7. Ca atare, pierderile de date sau întreruperile de reţea subminează scopul primar al sistemului.

Obiectivul de minimizare a pierderilor de date trebuie să constituie principiul de bază al proiectării reţelelor de supraveghere video. Un astfel de obiectiv poate fi obţinut în următoarele cinci moduri:

Protejarea switch-urilor

În vreme ce camerele video trebuie adesea instalate în locaţii expuse, switch-urile nu au această necesitate. De câte ori este posibil, plasaţi switch-urile în locuri protejate de influenţa umană sau a mediului. Camerele pot sta la o distanţă de până la o sută de metri de switch-urile asociate lor, fapt care conferă posibilităţi mari de găsire sau construire a unui adăpost securizat şi protejat pentru echipamentele de comutare date.

Implementaţi căi redundante

Cel mai probabil punct de cădere al unei reţele de date este reprezentat de cablare. Acest fapt este şi mai evident în reţele care se întind pe distanţe mai mari, sau acolo unde cablarea se înşiră alături de alte reţele de utilităţi precum reţeaua de apă, cablurile electrice sau cele telefonice. Prin folosirea de conexiuni redundante, fie prin legături agregate sau o construcţie în inel care urmăreşte itinerarii separate, se reduce semnificativ riscul de căderi.

Duplicaţi sursele de energie electrică

Al doilea punct probabil de cădere a unei reţele de date este reprezentat de susra de energie a switch-ului însuşi. În interiorul echipamentului de comutare date, sursa de energie funcţionează la cea mai ridicată temperatură şi, statistic vorbind, este componenta cu cea mai ridicată probabilitate de cădere. În plus, şi sursa de energie dintr-o facilitate sau o clădire este susceptibilă de a cădea. Prin folosirea echipamentelor de comutare care suportă unităţi de furnizare energie duale (PSU) se obţine o oarecare protecţie. Dacă aceste unităţi sunt interschimbabile la cald, atunci revenirea în urma căderii unei asemenea unităţi poate fi efectuată fără întreruperi ale serviciului. Este, de asemenea, importantă folosirea unei surse neintreruptibile de tensiune (UPS) şi folosirea de surse sau circuite separate de energie acolo unde este posibil.

Păziţi-vă de furtunile în reţea

O furtună în reţea poate apărea la introducerea unei bucle în reţea, ceea ce duce la pachete de date care oscilează în mod repetat, fapt care generează oprirea reţelei. Este esenţială aici configurarea corectă a reţelei prin folosirea unei metode robuste de gestionare a căilor redundante din reţea. Printre metodele de mare fiabilitate se numără protocoale precum spanning tree şi loop guard. Allied Telesis dispune de ghiduri de configurare pas cu pas care vă stau la dispoziţie pentru a parcurge acest proces.

Aveţi grijă de camerele video

Asta nu înseamnă doar grija fizică faţă de camere, deşi este o idee bună de urmat. Este important să nu supraîncărcaţi procesoarele camerelor (şi ale altor dispozitive precum panourile de control acces). Ca să menţină costurile şi consumul de energie la cote scăzute, camerele de supraveghere video utilizează procesoare. Sarcina de a procesa datele care intră sub formă de imagini şi de a le transmite mai departe sub formă de date IP va consuma de obicei cea mai mare parte a energiei unui procesor de cameră video. Dacă o cameră video este încărcată suplimentar cu sarcina de a examina şi procesa date IP inutile provenind dinafara reţelei, atunci procesorul se poate supraîncărca, ceea ce generează deteriorarea calităţii imaginilor video care sunt alimentate în reţea.

Mai multe detalii la aici.