Esential — January 30, 2019 at 7:31 pm

Schimbare de ţintă a infractorilor

by

bitcoinConform celui mai nou raport de securitate cibernetică publicat de CheckPoint, în ultimele 12 luni peisajul malware a ajuns să fie dominat de infracţiuni legate de cripto-mining. Soft-urile malware proiectate să se infiltreze în computere pentru a mina cripto-monede în contul infractorilor cibernetici au reprezentat principalele patru tipuri de malware în 2018, afectând 38% din organizaţii la nivel mondial.

În ciuda scăderii valorilor tuturor cripto-monedelor, raportul susţine că 20% din companii la nivel global continuă să fie lovite de atacuri de crypto-mining în fiecare săptămână. Malware-ul în aceste scopuri a devenit o activitate principală de obţinere de fonduri ilicite de la mijlocul lui 2017. De asemenea, infractorii axaţi pe acest tip de atacuri au evoluat în ultima vreme înspre exploatarea unor vulnerabilităţi software pentru a evita capcanele de tip sandbox şi produsele de securitate în scopul de a-şi extinde ratele de infectare.

După ce au dominat anul 2017, ajungând să afecteze circa 48% din organizaţii la momentul de vârf, atacurile de tip ransomware au cunoscut un declin drastic anul trecut, conform CheckPoint, doar 4% din organizaţii la nivel mondial continuând să fie afectate de astfel de atacuri.

După crypto-mining, malware-ul pentru dispozitive mobile a cunoscut o recrudescenţă anul trecut, afectând 33% din organizaţii la nivel mondial. Principalele trei tipuri de malware pentru dispozitive mobile au ţintit sistemul de operare Android. Tot în 2018 au apărut şi primele cazuri de malware mobil pre-instalat pe dispozitive şi aplicaţii disponibile în magazinele de aplicaţii care erau, de fapt, malware.

A treia tendinţă malware majoră în 2018, conform raportului, a fost aceea de folosire a botneţilor multi-scop pentru lansarea unei game largi de atacuri. Circa 18% din organizaţii au fost lovite de botneţi folosiţi la lansarea atacurilor de tip distributed denial of service (DDoS) şi răspândirea de alte categorii de malware.