Analiza — January 31, 2019 at 4:02 pm

Integrarea IT devine cheia ecosistemului de afaceri

by

cleoUn studiu online recent, efectuat de integratorul de sisteme european Cleo, arată că pe piaţa business-to-business (B2B) provocările legate de integrarea aplicaţiilor cu mediile cloud ajung să reprezinte pierderi medii de o jumătate de milion de dolari anual pentru firmele medii şi mari la nivel global. Pe măsură ce adoptă strategii de transformare digitală pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile cu partenerii, clienţii şi furnizorii, firmele descoperă adesea că aplicaţiile lor curente software de integrare nu dispun de un grad de inovare suficient pentru atingerea rezultatelor de afaceri dorite.

Studiul a relevat că aproape jumătate din organizaţii (48%) vor să-şi modernizeze IT-ul ca să poată concura mai eficient în universul tot mai digital curent. Respondenţii au declarat că modernizarea reprezintă cheia de consolidare a tehnologiilor disparate, de automatizare a proceselor de tranzacţii de date şi de obţinere de vizibilitate în fluxurile critice interne de date.

Din studiul Cleo reiese că o mare parte din transformarea digitală în companii se axează pe balansarea tehnologiilor vechi cu cele noi, ceea ce înseamnă integrarea sistemelor moştenite cu aplicaţii moderne la costuri eficiente şi fără întreruperi de fluxuri de lucru. Din acest motiv, Cleo afirmă că firmele trebuie să menţină astfel de sisteme moştenite adoptând, simultan, servicii mai noi de tip cloud şi soluţii software-as-a-service (SaaS).

Avertismentul legat de această situaţie este îndreptat către echipele IT de infrastructură. Libertatea şi flexibilitatea de dezvoltare rapidă a aplicaţiilor prin utilizarea unor platforme diverse va pune presiune din ce în ce mai mare asupra acestor echipe. Din acest punct de vedere, firmele care şi-au modernizat IT-ul se găsesc într-o poziţie mult mai bună de a fructifica iniţiativele de transformare digitală.

Conform Cleo, companiile se confruntă cu o nevoie fără precedent de integrare flexibilă, guvernanţă extinsă şi agilitate pentru susţinerea comunicaţiilor B2B critice şi a proceselor de tranzacţionare cu partenerii care generează venituri. Studiul a evidenţiat importanţa unor noi modele de afaceri bazate pe ecosistemele partenerilor de afaceri, care la rândul lor pun noi presiuni asupra IT-ului.

Pentru a moderniza integrările dintre partenerii din ecosistem şi sistemele interne, organizaţiile vor trebui să consolideze sisteme şi aplicaţii disparate în cadrul unor noi arhitecturi IT flexibile şi de înaltă disponibilitate, să automatizeze procesele de tranzacţii de date cu partenerii şi să devină capabile să susţină fluxuri complexe de date în întreg ecosistemul de parteneri.