IoT powered by ALLIED TELESIS — March 29, 2019 at 8:45 am

Schimbările aduse de „Internet of Things”

by

IoTInternet of Things (IoT), tradus în română ca Internetul lucrurilor, se referă la miliardele de device-uri existente în întreaga lume, care sunt conectate la internet, colectând și schimbând date. De la periuțe de dinți la utilaje, dispozitivele comerciale și industriale sunt dotate cu chip-uri prin intermediul cărora colectează și comunică diferite informații.

Din punct de vedere comercial, multe dintre aceste obiecte vizează îmbunătățirea a ceea ce e cunoscut ca Quality of Life (QoL), în traducere calitatea vieții, ușurând responsabilitățile zilnice ale persoanelor. Cu toate acestea, printre ele se strecoară și diferite device-uri mai puțin folositoare cum ar fi: Egg Minder (o tavă care îți spune câte ouă mai ai și cât de proaspete sunt acestea) sau Shuttereaze (un dispozitiv care trage perdele sau jaluzelele automat).

Pe de altă parte, la nivel industrial, interconectarea utilajelor și aparatelor revoluționează piața. Conform unui raport Gartner, mai mult de 50% din business-urile noi vor incorpora elemente ale Internetului lucrurilor.

Îmbinarea conectivității device-urilor cu automatizarea sistemelor permite colectarea informației, analiza sa și, implicit, luarea unei decizii pe fundamentul ei. IoT poate astfel contribui la realizarea unui task de către o persoană. Mai mult decât atât IoT oferă dispozitivelor oportunitatea de a comunica nu doar într-o rețea privată, ci și între diferite tipuri de networking, creând astfel o lume interconectată.

Cât de mare este Internet of Things?
Un studiu realizat tot de institutul Gartner arată că în anul 2017 au fost utilizate 8,4 miliarde de device-uri care aparțin Internetului lucrurilor. Aceasta reprezintă o creștere de 31% față de 2016, studiul arătând și faptul că până în 2020, numărul lor va ajunge la 20,4 miliarde.

Din cele 8,4 miliarde, mai mult de jumătate reprezintă produse precum smart TV-uri și sisteme audio smart. Potrivit aceluiași studiu, cele mai utilizate dispozitive la nivel industrial sunt cântarele electrice inteligente și camerele de securitate.

Categorie 2016 2017 2018 2020
Consumatori 3,963 5,244 7,036 12,863
Business-uri: multiple industrii 1,102 1,501 2,132 4,381
Business-uri: verticale specifice 1,316 1,635 2,027 3,171
Total 6,381 8,380 11,196 20,415
Totalitatea dispozitivelor IoT pe milioane de unități (Sursa: Gartner)

Care sunt investițiile în IoT?
Conform International Data Corporation, cheltuielile în acest segment vor atinge în 2019 suma de 745 miliarde de dolari la nivel internațional, datorită dezvoltărilor din producție, retail, transporturi și utilități. Aceasta semnifică o creștere de 15,4% față de anul 2018, când au fost investite 646 miliarde de dolari.

Adoptarea noilor tehnologii este vizibilă pe toată ramura industrială, în instituții publice și în viața de zi cu zi a consumatorilor. Datele generate de dispozitive ajută companiile să funcționeze mai eficient, să aibă o viziune mai detaliată asupra proceselor de business și să ia decizii în timp real. Pe de altă parte, investițiile consumatorilor sunt explicate prin nivelul crescut de informare cu privire la proprietățile lor (mașini, locuințe), oamenii apropiați, dar și în legătură cu sănătatea personală.

Care sunt beneficiile IoT pentru companii?
Chiar dacă beneficiile pentru business diferă în funcție de modalitățile de implementare, poate fi observat un numitor comun: companiile au acces la mai multe date referitoare la produsele lor și la sistemele interne, deținând astfel o abilitate mai mare de a realiza schimbări.

De exemplu, în cadrul industriei de producție, diverși comercianți introduc senzori în componentele produselor care transmit date în privința performanței lor. În acest fel, companiilor pot identifica momentele în care un component e predispus să eșueze, înlocuindu-l înainte de a reprezenta un pericol real. Mai mult decât atât, business-urile pot utiliza datele pentru a-și eficientiza sistemele și lanțurile de aprovizionare, având la dispoziție informații sigure despre funcționarea lor.

Considerat la nivelul unui întreg lanț de aprovizionare și în cadrul unei industrii particulare, impactul poate fi unul uriaș, observabil în livrarea exactă a materialelor și în managementul eficient al producției pe tot parcursul său. În plus, internetul lucrurilor poate crea noi surse de venituri pentru companii. Astfel, ele pot să adauge în pachetul unui produs un serviciu de mentenanță predictivă a acestuia.

În privința tipului de dispozitive, cele specifice industriei (cum ar fi senzorii dintr-o termocentrală) sunt în prezent cele mai populare. Totuși, până în 2020, produsele inter-industriale vor atinge cifra de 4,4 miliarde, iar produsele nișate doar pe cea de 3,2 miliarde. Clasamentul investițiilor în IoT este condus de producție (197 miliarde de dolari), transporturi (71 miliarde) și utilități (61 miliarde).

Care sunt beneficiile IoT pentru consumatori?
Noile tehnologii vin cu promisiunea centrală de a face mediul nostru înconjurător (locuințele, mașinile, etc.) mai inteligent, mai ușor de măsurat și gestionat. Sisteme precum Alexa, Google Home, ivee și Mycroft facilitează activități precum obținerea informațiilor, ascultarea muzicii și planificarea evenimentelor. Sistemele de securitate contribuie la siguranța noastră, permițând monitorizarea în timp real a proprietății.

Pe de altă parte, diferiți senzori pot oferi informații exacte cu privire la gradul de poluare a mediului, iar mașinile autonome aduc schimbări majore la nivelul vieții cotidiene. Diverse dispozitive facilitează comunicarea interpersonală și sporesc accesibilitatea la diferite servicii.

Este important de menționat în acest punct faptul că preocupările cu privire la securitatea acestor sisteme reprezintă în prezent un important subiect de dezbatere. Orice obiect conectat la internet este predispus atacurilor, iar produsele IoT nu fac excepție de la această regulă. Mai mult decât atât, problemele pierderii încălcării intimității și a monitorizării permanente intră și ele în discuțiile cu privire la riscul extinderii internetului lucrurilor.

Care este viitorul IoT?
Ne aflăm încă la începutul a ceea ce va deveni o lume interconectată. Treptat, atât organizațiile, cât și consumatorii acceptă și îmbrățișează schimbările aduse de IoT. În consecință, acesta va fi încorporat în fiecare aspect al vieții noastre de zi cu zi.

Atât la nivel personal, cât și la nivel profesional ne vom vedea legați de această rețea a dispozitivelor, care va deveni astfel nu doar o parte a viitorului nostru, ci chiar viitorul nostru.

Sursa: Alfa Software

Tags