Esential — March 31, 2019 at 7:24 am

Problemele geopolitice şi securitatea cibernetică

by

cybersecurityCu ocazia importantului eveniment de securitate RSA Conference 2019, două treimi din profesioniştii în cibersecuritate prezenţi au declarat că au fost nevoiţi să modifice parametri de desfăşurare a afacerilor precum firmele cu care fac afaceri sau locul unde fac afaceri din pricina îngrijorărilor legate de ciber-securitatea internaţională, conform firmei specializate în securitate cibernetică Tripwire.

Conform acestei firme, activităţile din peisajul geopolitic cun în mod inevitabil legate de activitatea cibernetică transfrontalieră sporită, pe măsură ce rapoartele despre atacuri cibernetice la nivel de state-naţiuni se multiplică. Studiul efectuat de Tripwire cu ocazia conferinţei arată că cei mai mulţi respondenţi anticipează că preocupările legate de ciber-securitatea internaţională vor continua să afecteze deciziile de afaceri în viitor.

Dacă aproape jumătate dintre cei chestionaţi consideră că ramificaţiile de securitate cibernetică nu sunt luate în serios atunci când se iau decizii geopolitice, două treimi dintre ei au senzaţia că statele naţiuni neglijează chestiunea securităţii digitale prin comparaţie cu alte aspecte ale securităţii naţionale.

Chiar dacă unele răspunsuri nu sunt surprinzătoare, din sondaj reiese clar că la ora actuală se subestimează impactul pe care criminalitatea informatică de tip atac stat-naţiune o are asupra afacerilor. Conform Tripwire, acest impact ar putea creşte anul viitor, aproape 90% din respondenţi afirmând că se aşteaptă la creşterea acestor tipuri de atacuri înainte de evenimentele geopolitice din acest an şi de la anul.