Analiza — April 1, 2019 at 6:48 am

Soluţia criptării de date

by

3D render of binary data flowing on to human hand

Conform studiului 2019 Global Encryption Trends Study realizat de Ponemon Institute şi sponsorizat de nCipher Security, organizaţiile din întreaga lume recurg tot mai mult la criptare pentru protejarea aplicaţiilor şi informaţiilor sensibile, pentru îmbunătăţirea securităţii şi în scop de satisfacere a cerinţelor de conformitate cu reglementările intrate în vigoare.

Principalul motor al acestei tendinţe este reprezentat de nevoia de a proteja datele folosite şi generate de tehnologii noi precum Internet of Things, blockchain şi plăţi digitale. Ceilalţi factori importanţi de alimentare a tendinţei sunt daţi de necesitatea de conformare cu noile reglementări de protecţie date şi dorinţa consiliilor de administraţie ale firmelor de a evita daunele de reputaţie rezultate din furturi de date, proprietate intelectuală şi date personale, precum şi din erori umane.

Peste 50% din respondenţi au declarat că greşelile angajaţilor continuă să fie cea mai importantă ameninţare la adresa datelor sensibile, ea fiind urmată de atacurile externe (30%) şi comportamente interne răuvoitoare (20%). Pe cale de consecinţă, 45% din cei peste 5800 de respondenţi la studiu au spus că organizaţia lor deţine deja un plan global de criptare date, care este aplicat în mod consistent în întreaga firmă.

Alţi 42% dintre respondenţi la nivel global spun că dispun de un plan sau o strategie de criptare date limitate, acestea fiind aplicate anumitor aplicaţii sau tipuri de date, fapt care înseamnă că doar 13% din firmele chestionate nu folosesc criptarea de date încă. Germania este în fruntea ţărilor cu cel mai ridicat nivel de criptare aplicată consistent, cu 67%, această ţară fiind urmată de SUA (65%), Australia (51%) şi Marea Britanie (50%).

Studiul realizat arată că cele mai mari bariere sau provocări din calea planificării şi executării unei strategii de criptare date sunt reprezentate de descoperirea locurilor unde se află datele sensibile în organizaţie (69%), implementarea unei tehnologii eficiente de criptare (42%) şi clasificarea datelor care trebuie criptate (32%). Alte bariere citate includ managementul permanent al criptării (28%), determinarea celor mai eficiente tehnologii de criptare (16%) şi instruirea angajaţilor în privinţa folosirii corecte a criptării (13%)

Cum sunt tot mai multe date de criptat şi aproape două treimi din respondenţi folosesc şase produse de criptare diferite sau chiar mai multe, implementarea unei politici adecvate de criptare a fost selectată drept cea mai importantă caracteristică a sistemelor de criptare (73%).

Studiul mai arată că cerinţele de protecţie date în cloud continuă să alimenteze folosirea criptării de date, organizaţiile acordând prioritate sistemelor de criptare care operează atât în mediu on-premises cât şi în cloud (68%). În fine, în urma exploziei şi proliferării datelor care provin din iniţiative digitale, cloud, mobilitate şi IoT, descoperirea datelor utile continuă să fie cea mai mare provocare din planificarea şi executarea unei strategii de criptare date (69%).