Data Center / Storage, Productie — April 24, 2019 at 11:14 am

PRO SYS a furnizat și instalat un sistem cluster HPC la INCD Turbomotoare – COMOTI

by

1High Performance Computing (HPC) este la momentul actual o componentă din ce în ce mai importantă pentru domeniul cercetării, devenind o tehnologie-cheie pentru dezvoltarea competitivității economice și a capacității de inovare a institutelor de CDI.  COMOTI a înțeles și a investit continuu în dezvoltarea infrastructurii de calcul de înaltă performanță și a competențelor cercetătorilor din cadrul institutului. 

În 2012-2013, conducerea COMOTI a luat decizia demarării unui nou proiect HPC. De data aceasta însă, alegerea tehnologică a fost făcută punându-se accentul nu doar pe puterea de procesare, ci și pe asigurarea unui nivel de scalabilitate superior al infrastructurii de calcul, astfel încât aceasta să permită adăugarea în mod flexibil de noi noduri de calcul.

Licitația publică lansată de institut a fost câștigată de compania PRO SYS, unul dintre principalii furnizori de infrastructuri HPC pentru institutele de cercetare și de învățământ superior din România, cu peste 10 astfel de proiecte implementate la nivel național.

INCD Turbomotoare – COMOTI a devenit singurul institut de cercetare din România ce integrează activitățile de cercetare științifică, proiectare, producție, experimentare, testare, transfer tehnologic și inovare în domeniul turbomotoarelor de aviație, motoarelor industriale cu turbină cu gaze și mașinilor paletate de turație inaltă.

Resursele HPC avansate deținute de COMOTI au fost deja valorificate în mai multe proiecte internaționale de cercetare. Unul dintre acestea este OPA („Optimisation of air jet pump“), realizat în cadrul „Clean Sky“, cel mai mare program de cercetare la nivel european în dezvoltarea de tehnologii inovatoare în domeniul reducerii emisiilor de gaze și a nivelului de zgomot produse de avioane. În cadrul acestui proiect, COMOTI a realizat, împreună cu KTH Royal Institute of Technology din Suedia, optimizarea aeroacustică a pompei de aer pentru avioanele Airbus, institutul român efectuând „testarea numerică“ a aproximativ 20 de soluții propuse, dintre care au fost alese în final trei pentru testarea experimentală. Astfel, prin utilizarea clusterului HPC dezvoltat și operat de COMOTI, s-au putut realiza economii importante de timp și bani.

Un alt proiect în care resursele HPC ale institutului sunt valorificate la maximum este cel al motorului TIDE (Tangential Impulse Detonation Engine), un nou concept de propulsie propus de către COMOTI, bazat pe arderea explozivă a unui amestec combustibil de hidrogen și aer de presiune ridicată. O primă etapă a proiectului a fost realizată în cadrul unui consorțiu internațional – din care fac parte instituții europene de prestigiu, precum Institutul „Von Karman“ de Dinamica Fluidelor din Bruxelles, Universitatea Tehnică din Lund și Institutul de Fizică Aplicată al Academiei de Științe a Republicii Moldova – coordonat de către COMOTI.

Numărul proiectelor de cercetare care utilizează resursa HPC și competențele în acest domeniu ale cercetătorilor din cadrul COMOTI se extinde constant. Pe lista de așteptare sunt deja alte două proiecte din cadrul programului „Clean Sky“, un altul realizat în colaborare cu Universitatea din Genova, care necesită modelarea matematică și simularea camerei de ardere a unui turbomotor care utilizează drept combustibil amoniacul, precum și un proiect ERA-NET bazat pe tehnologia imprimării 3D.

După cum se poate vedea, investiția în calculul de înaltă performanță este exploatată optim de către cercetătorii COMOTI. Și justifică pe deplin obiectivul propus de susținătorii proiectului HPC de a atinge o capacitate de 500 de core-uri, devenind astfel cel mai mare cluster din România. O țintă ambițioasă, care va fi realizată însă în timp, cu suportul conducerii institutului, care a înțeles valoarea și importanța acestei tehnologii pentru dezvoltarea competitivității economice și a capacității de inovare.