Esential — July 1, 2019 at 10:24 am

Visa trece la blockchain

by

apple-card-cellphone-38565Procesatorul global de plăţi a anunţat recent că îşi modernizează plăţile B2B la nivel global prin intermediul tehnologiei blockchain ca bază a unei noi reţele de plăţi bazate pe participare. Sistemul lansat de Visa va fi construit pe baza modelului de operare Hyperledger Fabric de la Linux Foundation.

Tehnologia blockchain va fi integrată în sistemele de bază Visa şi va crea o reţea care să permită firmelor participante să efectueze plăţi cross-border altor participanţi direct de la bancă la bancă. Aplicaţia software care alcătuieşte sistemul, cunoscută sub numele de Visa B2B Connect, conferă firmelor o identitate digitală unicat într-o reţea, prin intermediul tokenurilor.

Plăţile B2B tradiţionale, constituite din cecuri, instanţe automate de clearing şi transferuri de tip wire, necesită schimburi multiple de date între banca de origine, banca beneficiarului şi bănci intermediare răspândite pe întreaga suprafaţă a globului. Într-un comunicat de anunţare a noului sistem, Visa declara că ,,sistemul tradiţional, departe de optim, poate genera probleme precum trunchiere de date, întârzieri de plăţi şi probleme de conformitate, toate astea făcând întregul proces de transfer de sume mari de bani ineficient şi impredictibil”.

Noul sistem, construit cu ajutorul furnizorilor de tehnologie Bottomline, FIS şi IBM, va acoperi iniţial mai bine de 30 de fluxuri comerciale globale, însă planul este ca până la sfârşitul acestui an să fie acoperite un număr de 90 de pieţe relevante la nivel global. Visa este una din firmele care au adoptat imediat tehnologia blockchain.

Însă, conform unui recent studiu Gartner, la nivelul firmelor şi al directorilor IT există încă un grad ridicat de neînţelegere privind modul în care blockchain poate fi folosit în mediu corporate. Ca atare, rămâne de văzut care va fi gradul de succes al noii iniţiative Visa.