Agricultura&FMCG, Evenimente — July 2, 2019 at 7:30 am

FieldBook AgriApps: O nouă soluție Software-as-a-Service pentru agricultura de precizie

by

BITSoftware a prezentat soluția FieldBook AgriApps, care este pregătită pentru a fi disponibilă în luna august 2019. Soluția inovativă FieldBook AgriApps vine ca un sprijin pentru agricultorii care doresc să își eficientizeze operațiunile, fără a avea nevoie de soluții și aplicații instalate local, cu servere sau alte echipamente, FieldBook AgriApps fiind o aplicație de tip Software-as-a-Service, în cloud, ce poate fi utilizată pe teren fără limitări, cu ajutorul unui smartphone sau a unei tablete.

Soluția a fost dezvoltată de BITSoftware, o companie din Brașov, ce dezvoltă şi implementează soluţii ERP, CRM, WMS şi Business Intelligence (BI) care ajută companiile din diverse industrii să-şi îmbunătăţească productivitatea, prin automatizarea proceselor din companie, şi să realizeze obiectivele de creştere pe termen lung. Practic, FieldBook AgriApps este o soluție din cloud, BITSoftware lucrând cu AWS pentru soluții cloud, scalabilă la maxim și utilizabilă pentru orice tip de fermă și orice tip de suprafață agricolă. FieldBook AgriApps a venit ca o necesitate pentru industria agricolă, mai ales în contextul în care o soluție asemănătoare de o asemenea complexitate nu există în prezent pe piață, singurele soluții fiind unele foarte limitate și definite doar pentru anumite zone.

BITSoftware a dezvoltat și implementat experimental soluția FieldBook AgriApps împreună cu compania Jidvei, soluția fiind deja implementată cu succes în fermele producătorului de vinuri. Din punct de vedere al conectivității, chiar dacă este vorba de o aplicație venită din cloud, aceasta poate rula pe dispozitive și offline, dat fiind zonele agricole care nu au semnal de date peste tot, datele fiind sincronizate în cloud imediat ce dispozitivul se conectează la internet.

hand holding mobile phone inspecting grapes in agriculture garden with concept modern technologies

FieldBook AgriApps este un instrument puternic, ce poate opera pe baza unor scenarii globale și a unui sistem bazat pe AI și Machine Learning, care pe măsură ce câștigă date și experiență, va identifica ușor necesitățile și provocările din agricultură. Cu un motor puternic de cartografiere și geolocalizare GIS, soluția ajută la gestionarea, monitorizarea și planificarea operațiunilor agricole pentru mai multe parcele și terenuri, ce pot fi marcate pe categorii bine definite, fiecare cu tipul ei de plantație, sol, tratamente și alte operațiuni. FieldBook AgriApps oferă o monitorizare și alertare pentru predictibilitatea unor operațiuni, în special când este vorba de recoltat, stropit sau tratat plantațiile. Motorul puternic al FieldBook AgriApps poate include și managementul personalului, inclusiv cu administrarea turelor și a orelor de lucru, managementul utilajelor, inclusiv cu corelarea consumului și a personalului care îl opereaza și oferă o gamă largă de analize și rapoarte în timp real.

Pe baza unui motor bazat pe AI, prin încărcarea unei baze de imagini cu posibile probleme, boli, deficiențe sau alte probleme ale plantațiilor, FieldBook AgriApps poate identifica rapid problema și soluția pentru problemă, doar prin simpla deplasare a fermierului pentru a fotografia plantele. Apoi, soluția are capacitatea de a prelua informații de la o bază largă de senzori ai dispozitivelor IoT, cum ar fi cei montați în stațiile meteo, pe sol, în rezervoarele de alimentare sau în alte echipamente, pentru a corela și monitoriza activitățile și operațiunile, lansând alerte în timp real. Mai mult, FieldBook AgriApps se conectează la mai multe stații meteo pentru a oferi informații în timp real despre starea vremii, oferind date cât mai precise și eventuale alterte. De asemenea, FieldBook AgriApps se poate integra cu sisteme GPS terțe, pentru a obține o gamă mai largă de date. Există de asemenea posibilitatea ca aplicația să preia date oferite de drone ce survolează fermele.

Field Book Agro Application (FBAA) este un proiect cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Competitivitate (2014-2020), restul fondurilor necesare fiind obținute din surse locale de către BITSoftware. Din punct de vedere al costurilor de implementare, BITSoftware încă nu a oferit un preț al produsului, dar acesta va fi oferit pe bază de abonament, iar compania spune că cu siguranță nu va fi un cost care să se simtă în bugetul lunar al agricultorilor.