Data Center / Storage — July 16, 2019 at 10:57 am

Vine sfârşitul Windows Server 2008! V-aţi pregătit migrarea la o nouă versiune?

by

windows server 2008  Peste şase luni „expiră“ suportul extins pentru Windows Server 2008. Cum probabil nu doriti să vă asumați inutil riscuri majore de securitate trebuie să faceti un upgrade. Însă maşina fizica pe care o aveţi permite trecerea la Windows Server 2016 sau 2019? Dacă nu aveţi raspuns la aceasta întrebare, specialiştii PRO SYS vă pot ajuta să găsiţi şi implementaţi soluţia optimă pentru a migra la o nouă versiune Windows Server.

Vestea proastă este că pe 14 ianuarie 2020 se va sfârşi perioada de suport extins asigurat de Microsoft pentru produsele Windows Server 2008 şi Windows Server 2008 R2. Mai mult, raman fără suport şi Exchange Server 2010 şi SQL Server 2008, produse utilizate intens pe piaţa locală.
Ce înseamnă acest lucru pentru compania dvs.? În primul rând, că nu veţi mai beneficia de actualizări gratuite de securitate şi de servicii de suport. Ce semnificaţie are pentru hackeri? Că vor avea la dispoziţie o masă considerabilă de potenţiale ţinte. Dacă vi se pare o afirmaţie hazardată, aduceţi-vă aminte de „masacrul“ WannaCry, care a afectat 150 de ţări, printre care şi România. 98% dintre victimele atacului ransomware din 2017 utilizau Windows XP (al cărui suport încetase în 2014) şi/sau Windows Server 2003 („expirat“ şi el în 2015).

E adevărat, tot din ianuarie începând, Microsoft va pune la dispoziţia companiilor care nu vor vrea să renunţe la versiunea 2008 aşa-numitele „Extended Security Updates“. Pe o perioadă limitată însă, de doar trei ani, şi contra cost. Care nu va fi deloc unul neglijabil ‒ conform estimărilor specialiştilor costul update-urilor reprezintă aproximativ 75% din preţul unei licenţe „full“ a celei mai noi versiuni Windows Server (WS 2019).
Pentru că tot am adus în discuţie aspectele financiare, mai trebuie precizat că păstrarea Windows Server 2008 va genera şi costuri de operare mai mari, iar echipele IT trebuie să depună un efort suplimentar pentru a menţine în condiţii optime de funcţionare un produs software care nu mai beneficiază de update-uri, prin urmare riscul de downtime va fi unul crescut. Nu în ultimul rând, nu trebuie pierdute din vedere problemele asociate, cum ar fi cele legate de respectarea cerinţelor de conformitate prevăzute de reglementările în vigoare (vezi cazul GDPR).

Upgrade-ul, cea mai sigură soluţie
Vestea bună e că mai aveţi la dispoziţie şase luni să faceţi trecerea la o nouă versiune Windows Server.
Puteţi alege între Windows Server 2016, care are suport extins până în 2027, şi Windows Server 2019, pentru care suportul extins se va sfârşi în 2029.
Mai există, ce-i drept, şi opţiunea Windows Server 2012, însă suportul pentru acesta expiră în 2023. Deci obţineţi doar trei ani în plus faţă de WS 2008 şi nici nu puteţi beneficia de noile funcţionalităţi incluse în versiunile mai noi. De exemplu, Windows Server 2019 asigură securitatea pe mai multe niveluri, oferă facilităţi pentru utilizarea în ahitecturi hibride (dezvoltări de tip Private Cloud în Microsoft Azure), îmbunătăţiri pe zona de virtualizare şi suport avansat pentru tehnologii moderne (cum ar fi containerele).
Pentru a putea valorifica toate aceste avantaje probabil că va trebui să luaţi în calcul nu doar un upgrade software, ci şi unul hardware. Este puţin probabil ca un server vechi de 10-11 ani să mai poată „duce“ fără un pic de ajutor un sistem precum WS 2019 sau chiar şi 2016.
Specialiştii PRO SYS vă pot ajuta să stabiliţi rapid care sunt nevoile hardware minime ce trebuie acoperite pentru a rula versiunea de Windows Server pe care o alegeţi, dar şi pentru a asigura funcţionarea optimă a aplicaţiilor pe care le foloseşte compania dvs. Poate fi vorba de un upgrade ‒ de procesor (dacă serverul o permite), de RAM, de spaţiu de stocare sau pe zona de conectivitate ‒ sau, poate, de înlocuirea serverului cu totul. Caz în care, tot noi vă putem ajuta să reutilizaţi echipamentul vechi (ca server de backup, de exemplu) şi să vă rentabilizaţi astfel cât mai rapid investiţia.

Nu lăsaţi pe mâine…
Faptul că mai aveţi la dispoziţie şase luni nu înseamnă însă că puteţi amâna luarea unei decizii până la sfârşitul anului. Şi asta nu doar pentru că este vorba de perioada vacantelor şi a sărbătorilor de iarnă, ci pentru că un astfel de upgrade trebuie abordat cu atenţia cuvenită. Adică trebuie să identificaţi maşinile care mai rulează sub Windows Server 2008, aplicaţiile aferente, configuraţiile hardware, upgrade-urile necesare, să alegeţi şi să achiziționați soluţiile adecvate şi să faceţi migrarea efectivă la noua versiune. Etapele enumerate necesită timp şi trebuie realizate cât mai devreme posibil pentru a putea ajusta din mers posibilele probleme.
Dacă toate aceste lucruri vi se par prea complicate şi vă iau prea mult timp, contactaţi-ne şi specialiştii PRO SYS vă vor ajuta să identificaţi în cel mai scurt timp posibil soluţia adecvată atât cerinţelor companiei dvs., cât şi bugetului disponibil.

Mai multe informații găsești aici.