INTERVIU — September 17, 2019 at 11:36 am

George Topalov, Vertiv: De la cloud la edge

by
George TOPALOV - Vertiv
George Topalov, senior sales manager, Vertiv

Hardware-ul, software-ul, statisticile și continuitatea serviciilor sunt necesare pentru ca aplicațiile vitale ale clienților să funcționeze constant, să aibă performanțe optime și să se dezvolte odată cu nevoile afacerii lor. Despre cum Vertiv răspunde provocărilor în ceea ce privește centrele de date de astăzi, rețelele de comunicare și facilitățile comerciale și industriale, am discutat cu George Topalov, senior sales manager, Vertiv.

Club IT&C: Care sunt principalele tendinţe ale pieţei în care activaţi? Dar principalele provocări?

Tehnologia EDGE este, incontestabil, vedeta industriei IT la ora actuală şi epicentrul inovaţiei în materie de date, însă o serie de alte teme interesante se conturează la orizont. De exemplu, provocarea de a recruta talente. Să vorbim în primul rând despre resursa umană – la ora actuală, organizaţiile tind să se orienteze către angajaţi noi cu abilităţi la nivel de bază în domeniul IT, dar care demonstrează interes faţă de învăţare şi rezolvarea problemelor. Gândirea critică va câştiga teren, iar organizaţiile vor avea tot mai multă încredere că pot gestiona pe cont propriu instruirea echipei din punct de vedere tehnic. Aceasta este prima piesă a puzzle-ului. Cea de-a doua piesă este tehnologia. Odată cu trecerea timpului, companiile vor folosi tot mai des sisteme inteligente bazate pe machine learning şi inteligenţă artificială pentru a îşi simplifica operaţiunile, a stoca informaţiile şi a facilita accesul la servicii şi mentenanţă într-un mod predictibil şi eficient. Pe scurt, poate că noul angajat nu va şti sau nu va putea învăţa dintr-un eveniment ce a avut loc în urmă cu un an, dar sistemele inteligente din componenţa infrastucturii IT vor reuşi acest lucru.

Vertiv avansează pe ambele planuri, pentru că analizăm în mod constant tendinţele din industrie şi ne propunem să livrăm clienţilor noştri cele mai relevante opţiuni. Construim sisteme din ce în ce mai inteligente, extindem resursele cloud pentru a putea stoca volume uriaşe de date şi folosim tehnologiile machine learning şi AI pentru ca echipamentele noastre să poată procesa cunoştinţele organizaţionale într-un mod cât mai eficient. În acelaşi timp, dezvoltăm programe de formare internă din ce în ce mai bine structurate şi mai complexe, astfel încât noii angajaţi să aibă la dispoziţie toate instrumentele necesare. Este o abordare complexă, pentru o provocare complexă.

Club IT&C: Ce tipuri de proiecte au fost cel mai solicitate de clienţii Vertiv din România în acest an?

Cele mai multe proiecte vin din zona managementului termal pentru centrele de date, segment urmat de sistemele modulare tip UPS, cu înaltă eficienţă. Clienţii încep să modernizeze infrastructura existentă pentru centrele de date şi să investească în noi tehnologii cu performanţe şi mai bune. În acelaşi timp, EGDE capătă o anvergură din ce în ce mai mare, iar noile produse din portofoliul Vertiv – rack, rack PDU şi GXT5 UPS sunt special concepute pentru a face faţă tuturor provocărilor.

Club IT&C: Cum vor impacta soluţiile de ultimă oră pe care le oferă tehnologia livrată de Vertiv activitatea companiilor cărora vă adresaţi?

Produsele din protofoliul nostru oferă multiple beneficii, cu o importantă valoare adăugată pentru orice companie – de la o implementare mai rapidă, uşor de dimensionat şi de dezvoltat în funcţie de cerere, până la fiabilitate şi eficienţă energetică, graţie monitorizării de la distanţă, optimizării şi unei game extinse de servicii.

Club IT&C: Dar infrastructurile oraşelor şi viaţa cetăţenilor acestora?

Viitorul este mai aproape decât am crede şi am făcut deja paşi importanţi în direcţia oraşelor inteligente. După cum putem vedea, lumea se îndreaptă spre un viitor tehnologic în care volume astronomice de date vor fi colectate, analizate şi stocate. În concluzie – EDGE este o tehnlogie esenţială pentru oraşe inteligente şi toate tehnologiile cu potential de dezvoltare rapidă vor contribui la magnitudinea datelor la nivel global. Este important să facem lucrurile aşa cum trebuie.

În acelaşi timp, reţelele 5G ce vor fi lansate în curând,  IT-ul de tip hibrid, sistemele integrate şi EDGE computing aduc resursele de calcul mai aproape ca oricând de utilizatorul final şi determină noi modele de business, servicii, inovaţie şi aplicaţii. Aceste resurse IT, EDGE şi o multitudine de noi dispozitive mobile (telefoane chiar şi mai inteligente, tablete, dispozitive portabile, dispozitive intercontectate, maşini şi transport inteligent, etc.) sunt elementele ce vor forma un val iminent de oraşe inteligente, dar şi tehnologii revoluţionare în domeniul sănătăţii, securităţii, vehiculelor autonome şi a altor aplicaţii futuriste şi, totuşi, realizabile.

Club IT&C: Următorul pas important în industria telecom este implementarea tehnologiei 5G. Care sunt provocările şi oportunităţile pe care le aduce aceasta?

La fiecare câţiva ani, industria globală de telecomunicaţii se reinventează. De data aceasta, transformarea este pusă în mişcare de o combinaţie între tehnologia 5G, virtualizarea şi orchestrarea reţelelor, EDGE computing, infrastructura IT automatizată şi modulară, instrumente şi procese pentru dezvoltarea aplicaţiilor cloud native, dar şi medii moderne pentru execuţii hybrid şi multi-cloud.

Operatorii din întreaga lume fac demersuri pentru a se asigura că au partenerii potriviţi pentru soluţiile de software şi cloud, personal, platforme şi reţele IT, dar şi procese care să transpună aceste inovaţii revoluţionare în produse premium destinate clienţilor şi operaţiuni ultra fluente. La nivelul industriei, se pare că fiecare regiune va atinge nivelul maxim de acoperire în acelaşi timp, cu toate acestea modalităţile vor fi complet diferite. America de Nord şi America latină au o creştere constantă şi implementează aceste upgrade-uri din timp şi într-un ritm adecvat. Alte regiuni, precum Europa sau Asia-Pacific, vor face salturi uriaşe pentru a finaliza implementarea – trecând de la o acoperire redusă la una extinsă într-un ritm accelerat. Avem încă mult de lucru, dar suntem pe drumul cel bun.

Club IT&C: Cum ar trebui să se pregătească organizaţiile pentru a ţine pasul cu evoluţia digitală?

În primul rând, ar trebui să fie deschise la schimbare. În fapt, transformarea digitală impune schimbări în business, pe măsură ce centrele de date evoluează de la un sistem centralizat la o strategie EDGE distribuită uniform. Ţinând cont că la toate acestea se adaugă o forţă de muncă îmbătrânită şi schimbări constante în materie de tehnologie, rezultatul este o revoluţie a locurilor de muncă. De aceea, pentru a reuşi, organizaţile au nevoie de informaţie, inovaţie şi agilitate. Noi suntem aici pentru a le susţine.

Club IT&C: Ce înseamna un business sustenabil în IT şi care sunt performanţele la care s-a ajuns din acest punct de vedere (gândindu-ne la premiul Top Product award from Environmental Leader and Energy Manager)?

Am făcut progrese impresionante în ce priveşte eficienţa energetică, reducerea pierderilor (reutilizarea căldurii degajate de echipamente), îmbunătăţirea răcirii sau optimizarea software-ului prin modul dinamic online pe UPS sau iCOM în managementul termal.

Vertiv a fost selectat pentru a primi acest premiu dintr-o multitudine de industrii, în virtutea performanţelor deosebite în domeniul sustenabilităţii şi managementului energetic înregistrate de Liebert DSE Free-Cooling Economization System şi suntem entuziasmaţi să putem contribui la modelarea unui viitor mai b