Evenimente, NEW TECHNOLOGY — October 10, 2019 at 5:07 pm

Fujitsu lansează pasul intermediar către quantum computing

by

bg-hero_tcm100-3782508_tcm100-2750236-32Quantum computing a trecut demult de faza unui cuvânt la modă şi a unui vis de viitor şi a intrat în faza experimentală, conceputul fiind atacat de cele mai solide nume din universul tehnologic. Fujitsu se regăseşte printre aceste nume, însă abordarea gigantului japonez pare să se inspire mult mai mult din universul concret. Practic, până la apariţia pe piaţă a unui quantum computer adevărat, Fujitsu a decis să se inspire din acest univers pentru a lansa soluţii intermediare care să prefigureze capacităţile viitorului.

Cu ocazia recent încheiatului eveniment GoTech World (fostul Internet & Mobile World), Fujitsu a venit la Bucureşti cu o nouă arhiectură computaţională inspirată din universul quantum, intitulată Digital Annealer.

,,Până la un mediu quantum computing adevărat mai avem un drum lung şi greu de estimat acum de parcurs,” a declarat, pentru Club IT&C, Manju Annie Oommen, Senior Manager, Global Product Marketing, AI & Quantum Computing, Fujitsu. ,,De aceea, specialiştii din cadrul laboratoarelor noastre de inovare au creat o nouă arhitectură, care ţine de ceea ce se poate acum din punct de vedere tehnologic, dar care să ne ducă mai aproape de universul real quantum computing.”

Conform oficialului companiei, noua arhitectură se bazează pe circuite digitale inspirate din universul quantum computing, însă bazate pe biţii clasici, pentru rezolvarea celor mai complexe probleme de natură combinatorică din universul concret al algoritmilor actuali. Ideea acestei arhitecturi a plecat de la câteva constatări. În cazul quantum computing experimental de acum, starea cuantică a particolelor este dificil de menţinut. Echipamentele experimentale quantum computing au nevoie de instalaţii adiţionale mari de răcire, care să asigure temperatura de funcţionare de aproape 0K. În fine, la ora actuală nu s-a reuşit crearea unei arhitecturi de calcul complet conectate, adică a unui sistem de calcul asemănător cu cele clasice.

DSC_1433
Manju Annie Oommen, Senior Manager, Global Product Marketing, AI & Quantum Computing, Fujitsu

,,Spre deosebire de cele de mai sus, arhitectura propusă ca soluţie de Fujitsu în acest moment intermediar asigură calcule stabile, dimensiuni extrem de rezonabile ale echipamentelor şi o arhitectură pe deplin conectată. În plus, performanţele de calcul faţă de computerele clasice sunt în raport de 10.000 la 1, ceea ce face din această arhitectură o adevărată revoluţie pe piaţa reală a procesării de date,” a adăugat Manju Annie Oommen.

Noua arhitectură se bazează pe trei tehnici de accelerare a procesării de date. Prima tehnică este cea a calculului paralel. A doua tehnică se referă la facilitarea tranzitului electronilor. În fine, a treia tehnică, denumită şi self-tuning, are în vedere ajustarea automată a parametrilor procesului de procesare date.

Fiind vorba de optimizarea problemelor complexe de calcul, poate şi în combinaţie cu inteligenţa artificială, o altă zonă unde Fujitsu depune o activitate intensă de cercetare, noua arhitectură se pretează foarte bine la domenii de mare actualitate, cum ar fi sănătatea şi descoperirea de noi tratamente medicale, logistica, domeniul financiar, oraşele inteligente sau reţelele de energie. Este vorba de acele domenii unde procesarea de date este intensivă şi nevoia de informaţii relevante dintr-o plajă extrem de largă de surse extrem de acută.

,,În toate aceste procese, calitatea datelor este esenţială”, adăuga oficialul companiei japoneze. ,,Aici apar deja marile diferenţe între ţări şi regiuni geografice. În Japonia există cea mai bună calitate a datelor la ora actuală din întreaga lume, şi de aceea este foarte posibil ca aplicaţiile noii arhitecturi, în combinaţie cu tehnologii precum inteligenţa artificială, să fie cele mai relevante acolo şi să constituie un model pentru întregul glob.”