Guvernare/Licitatii — November 3, 2019 at 9:00 am

Licitația pentru 5G se mută în 2020

by

Licitația pentru alocarea spectrului radio necesar implementării noilor tehnologii va avea loc în prima parte a anului viitor. Printre principalele motive sunt lipsa setului de instrumente privind cerințele de securitate a rețelelor, necesitatea implementării Memorandumului semnat de către Guvernele României și SUA, precum și necesitatea ca viitorul guvern care întocmește bugetul pentru anul 2020 să aprobe taxele de licență și calendarul de achitare a acestora. În aceste condiții, conducerea ANCOM consideră ca organizarea licitației în totală transparență și predictibilitate nu este posibilăa.

image004În cadrul consultării publice pe marginea Documentatiei procedurii de selecție competitive în vederea acordării drepturilor de utilizare a frecvențelor radio în benzile de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz, Autoritatea a primit din partea operatorilor din Romania observații de modificare a cuantumului taxelor de licență, dar și a calendarului de plată a acestora, precum și a obligațiilor de acoperire propuse de ANCOM în cadrul caietului de sarcini.

În urma analizei observațiilor primite, ANCOM a repus deja în consultare publică capitolul dedicat obligațiilor de acoperire. În ceea ce privește taxele de licență și a mecanismului de plată a acestora, în urma analizei observațiilor primite, Autoritatea va înainta Guvernului propunerea sa de a menține cuantumul valorilor propuse în consultare publică și de a eșalona plata taxelor, pe o perioadă mai lungă de timp și în funcție de data intrării în vigoare a licențelor. Decizia finală rămâne însă la latitudinea Guvernului.

Reprezentanții ANCOM au anunțat că prevederile care țin de competența sa cuprinse în documentația de licitație pentru 5G vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an, astfel încât licitația să se poată desfășura în prima parte a anului viitor, în contextul în care Comisia Europeană a stabilit ca termen limită data de 30 iunie 2020 pentru punerea la dispoziția operatorilor a resurselor de spectru necesare implementării 5G.

Pentru desfășurarea în condiții optime a licitației, în afară de finalizarea prevederilor tehnice din caietul de sarcini și a taxelor de licență, este necesară și implementarea prin mijloacele adecvate a memorandumului semnat de către Guvernele României și SUA și de stabilirea măsurilor de securitate a rețelelor. Până la sfârșitul acestui an, Comisia Europeană, în colaborare cu ENISA (Agenția Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor), va publica un set de instrumente privind cerințele de securitate a rețelelor, de care ANCOM își dorește să țină cont în cadrul elaborării caietului de sarcini pentru licitația 5G.