INTERVIU — November 20, 2019 at 8:39 am

Stocarea de date creşte ca importanţă în mediul digital

by

Una din cele mai importante zone de desfăşurare a recentului forum anual Fujitsu desfăşurat sub motto-ul – Driving A Trusted Future, a fost cea a stocării de date. Club IT&C a discutat pe această temă şi pe marginea perspectivelor viitorului cu Marcus Schneider, Head of Product Management Data Center EMEIA la Fujitsu.

Marcus SchneiderClub IT&C: De unde ideea unui asemenea motto pentru evenimentul Fujitsu din acest an?

Marcus Schneider: Un asemenea motto nu ar trebui să surprindă, deoarece schimbările tehnologice de natură disruptivă ridică în mod firesc întrebarea: În cine mai port să am încredere? Noi, ca furnizor de tehnologie, lucrăm îndeaproape cu clienţii şi cu revânzătorii din lanţul nostru de distribuţie ca să înţelegem problemele, să prevenim situaţiile dificile şi, în ultimă instanţă, să împiedicăm pierderile, ca să folosesc un termen general.

Club IT&C: Sunteţi responsabil de zona de stocare date la nivel european. Ce este nou, în acest segment, la Fujitsu?

Marcus Schneider: Am anunţat noua generaţie de ETERNUS DX S5, care intră direct în protofoliul nostru de soluţii de stocare. Este o lansare importantă, deoarece vorbim de o generaţie cu îmbunătăţiri fundamentale. Sistemul devine mult mai rapid ca înainte şi există îmbunătăţiri semnificative în termeni de deduplicare date, pe lângă altele. Va urma în foarte scurt timp o altă nouă lansare, care se adresează zonei de stocare secundară de date, deoarece am constatat în ultima vreme că această zonă devine tot mai importantă. Vorbim aici de zona de back-up date.

Club IT&C: Tradiţional, stocarea de date era partea cea mai “leneşă” a lanţului de procesare. Vedeţi o schimbare radicală în acest sens?

Marcus Schneider: Categoric da. O zonă rapidă de stocare date devine din ce în ce mai critică pentru entităţi masive de prelucrare date cum sunt centrele de date. Gândiţi-vă la procesele noi de tipul machine learning sau deep learning. Sunt procese extrem de intensive din punct de vedere al datelor şi care au nevoie pentru buna funcţionare de date de calitate, iar stocarea datelor joacă un rol cheie. În noile condiţii, legate de transformarea digitală, nu mai e vorba doar de volume mari de date, ci şi de uşurinţa şi modalitatea de a transfera aceste date. Iar transferul de date este un proces complicat, mai ales în noile condiţii date de funcţionarea în medii cloud.

Club IT&C: Bun, vorbind despre transferul de date, inevitabil vorbim despre securitatea lor. Ce face Fujitsu ca să includă cât mai multă securitate în echipamentele pe care le propune pieţei?

Marcus Schneider: Securitatea în sine este un termen extrem de vast. Dacă ne referim la soluţiile de back-up, de pildă, vorbim de includerea de elemente de protecţie biometrică în echipamente. Vorbim pe urmă de includerea de criptare avansată în toate produsele. Din acest din urmă punct de vedere, chiar suntem una din firmele pionier de pe piaţă care au inclus criptarea de date în soluţiile propuse clienţilor. Vedeţi, aşadar, că problema securităţii nu se regăseşte la nivelul echipamentelor, unde Fujitsu a fost mereu activă. Asigurarea acestei securităţi trebuie făcută la nivelul întregului lanţ de prelucrare date şi al proceselor de afaceri din firme, adică şi la nivelul interacţiunilor dintre echipamente şi al interacţiunilor dintre echipamente şi oameni. De aceea, Fujitsu a luat de ani de zile decizia de a investi serios în zona de educare a clienţilor privind asigurarea holistică a securităţii proceselor care se desfăşoară în cadrul companiilor. Consultanţii noştri lucrează îndeaproape cu clienţii pentru a vedea ce anume din infrastructura lor funcţionează bine şi ce nu, şi pentru a propune soluţii de îmbunătăţire.

Club IT&C: Tehnologii precum AI sau IoT presupun creşteri masive ale volumelor de date care trebuie prelucrate în timp real, însemnând şi o provocare la adresa stocării de date. Care ar fi sfatul Fujitsu pentru firmele care implementează astfel de tehnologii?

Marcus Schneider: În mod categoric astfel de tehnologii reprezintă o provocare la adresa stocării de date, în special în termeni de scalabilitate a soluţiilor folosite. Ca să vă dau un exemplu, gândiţi-vă numai la explozia unui fenomen precum maşinile autonome şi la creşterea exponenţială a volumelor de date asociate cu dezvoltarea unui asemenea fenomen. Din această perspectivă, Fujitsu are în plan să dezvolte o serie de produse care vor spijini o astfel de scalabilitate dusă către extrem. În plus, în astfel de circumstanţe, vorbim despre inovaţii viitoare pe care le vom pune în aplicare din punct de vedere al managementului stocării de date, deoarece şi aici vor interveni schimbări dramatice.