Analiza — November 24, 2019 at 9:16 am

Câmpul mereu lacom al securităţii datelor

by

Asociaţia profesioniştilor în domeniul securităţii datelor (ISC)2 a publicat recent un comunicat în care afirmă că lipsa de resurse umane instruite în domeniul securităţii datelor de la nivel mondial a ajuns atât de dramatică încât pentru acoperirea tuturor problemelor de la această oră, fără a mai privi şi potenţialele probleme din viitor, ea ar trebui să aibă dimensiuni duble.

internet-screen-security-protection-60504În cadrul celei mai noi ediţii a studiului său anual, intitulat “Cyber security workforce”, asociaţia a calculat pentru prima dată în istorie care este dimensiunea forţei de muncă din domeniul securităţii informatice la nivel global, şi a ajuns la cifra de 2,8 milioane oameni. Nevoia calculată de aceeaşi asociaţie este în acest moment de circa 4,1 milioane profesionişti. Lipsa de personal adecvat instruit la nivelul Europei atinge cifra de aproape 300.000 persoane.

Datele au fost procesate în urma realizării unui număr de aproape 3.300 interviuri online cu respondenţi responsabili de securitate informatică din ţări aflate în America de Nord, Europa, America Latină şi Asia-Pacific. Important la acest studiu este că el oferă informaţii de pe urma cărora se pot lansa planuri de acţiune şi strategii de construire şi creştere a unor echipe puternice de profesionişti în securitate informatică.

Circa 65% din respondenţi au raportat lipsă de personal instruit în securitate, iar lipsa de experienţă şi de talente de pe piaţă a fost citată ca un motiv principal de îngrijorare de aproape 40% din respondenţi. Este, probabil, şi motivul pentru care aproape 50% din respondenţi au afirmat că bugetele de instruire în zona de securitate informatică alocate de managementul firmelor vor creşte în următoarele 12 luni, iar aproape 60% dintre respondenţi au recunoscut că urmează în mod activ programe de obţinere certificări noi sau au planuri să urmeze astfel de programe.

Asociaţia e emis un număr de recomandări pentru strategii de întărire a forţei de muncă din domeniu. Printre acestea se numără evidenţierea de oportunităţi de instruire şi dezvoltare personală care ar putea contribui la progresul în carieră, măsuri de extindere a bazinelor de căutare talente pe piaţă, explorarea unor noi surse de recrutare, cum ar fi proaspeţii absolvenţi de facultăţi STIM, cu calificări indirect legate de securitate, instruirea altor membri ei echipelor IT în roluri de securitate informatică.