Analiza — December 9, 2019 at 12:40 pm

Cum susține un sistem ERP creșterea productivității unei companii?

by

Soluțiile ERP sunt în prezent o componentă fundamentală a companiilor bine organizate. Un astfel de software contribuie la eficientizarea și transformarea generală a modului de desfășurare a activității, aducând cu sine mai multe avantaje, cel de bază fiind creșterea profitului.

ERP, enterprise resource planning. Productivity and improvement. Concept table with people, letters and icons. Flat vector illustration on white background.Înainte de implementarea unui sistem ERP integrat, fiecare departament al unui business este nevoit să utilizeze o aplicație software separată, care nu este conectată cu orice alt sistem. Natura lor izolată a dus la imposibilitatea sincronizării proceselor dintre departamente, la lipsa unei planificări și, în consecință, la niveluri scăzute de productivitate, performanță și viteză. În continuare, acest context a determinat apariția unor probleme precum pierderea și duplicarea datelor, lipsa sincronizării, înțelegerea incompletă a proceselor de funcționare și luarea unor decizii neproductive.

Comparativ, instalarea unui astfel de sistem îmbunătățește randamentul angajaților și a managerilor unei companii. Gestionând procese de back-end, ERP-ul le permite acestora din urmă să se concentreze asupra strategiilor și sarcinilor organizatorice. Astfel apare și o creștere a productivității prin care sunt reduse costurile, este îmbunătățită performanța sistemului, este dezvoltată toleranța la erori și sunt eliminate pierderile de timp semnificative.

În acest fel, business-urile care utilizează un sistem ERP dețin un număr de avantaje concrete. Printre acestea se numără:

1. Îmbunătățirea calității muncii și creșterea eficienței angajaților

Companiile care folosesc o soluție ERP înregistrează o productivitate mai mare a angajaților, generând în medie o creștere a profitului anual per angajat de aproximativ 1050€, conform unui studiu International Data Corporation. Mai mult decât atât, capacitățile analitice ale unui astfel de software duc la o atenuare a riscului erorilor și permit asumarea unor decizii eficiente, reducând astfel costurile operaționale anuale cu până la 155€/angajat.

De asemenea, un ERP ajută și la simplificarea operațiunilor de training și urmărire a resurselor umane, ce poate avea un impact pozitiv asupra proceselor de afaceri.

2. Scăderea timpului de producție și automatizarea proceselor

Activitățile desfășurate în cadrul unei companii devin din ce în ce mai complexe, necesitând implicarea unui număr ridicat de departamente, care să acționeze unitar. Crearea unei colaborări între departamente și asigurarea execuției fluxului de lucru poate fi foarte dificilă în lipsa unui sistem ERP. Acesta din urmă ajută organizațiile să își eficientizeze și automatizeze procesele în următoarele moduri:

• Eliminarea erorilor de introducere a datelor. Odată ce informațiile au fost introduse în sistem, ERP-ul le actualizează automat, asigurând accesul angajaților la acestea în timp real, printr-o simplă apăsare a unui buton.
• Îmbunătățirea fluxurilor de lucru. Prin implementarea unui ERP, companiile pot să-și crească randamentul, datorită standardizării pașilor de lucru în cazul tuturor activităților. Mai mult, rata activităților neplanificate poate fi redusă cu până la 98%.
• Ușurarea colaborării cu furnizorii, clienții și angajații de la distanță. Caracterul digital al unui software ERP oferă întreprinderilor posibilitatea de a se conecta rapid cu partenerii de afaceri. Fiecare persoană care face parte din staff-ul companiei poate accesa sistemul, oricând și din orice locație, setarea nivelului de acces putându-se realiza cu ușurință.
• Oferirea periodică a direcțiilor de business. Întreprinderile care asigură angajaților un acces facil la informații le oferă celor din urmă posibilitatea de a identifica rapid atât erorile de producție, cât și zonele de creștere a calității. Ei pot să documenteze cu ușurință etapele și procesele de lucru, pentru a forma direcțiile pe baza cărora alți angajați pot să-și desfășoare activitatea cu ușurință.

    3. Facilitarea construirii planurilor de management strategic

Planificarea resurselor este unul dintre pașii fundamentali în obținerea succesului organizației, iar un sistem ERP are în vedere tocmai această direcție. Mai mult decât atât, el contribuie la identificarea utilizării optime a resurselor existente, ceea ce conduce direct la o productivitate ridicată.

Un proces bine planificat constituie întotdeauna baza unei organizări strategice eficiente, iar acesta poate fi obținut prin implementarea corectă a unui ERP.

Acestea sunt doar câteva dintre mecanismele prin care o soluție ERP contribuie la automatizarea proceselor unei companii și la creșterea productivității sale. Solicită un demo gratuit pentru a afla cum poate un astfel de software să ajute business-ul tău.