Bizpoint — December 10, 2019 at 6:46 pm

Măsuri de autentificare care vor creşte volumele de tranzacţii

by

Credit card has built-in fingerprint scanner. Illustration of biometric payment security. One male hand is holding blue card and other touching scanner with thumb.Un studiu publicat la începutul acestei luni de Juniper Research arată câ până în 2024, deci în termen de cinci ani, autentificarea biometrică va fi utilizată pentru a securiza tranzacţii de plăţi mobile în valoare de 2500 miliarde USD la nivel gloval. Valoarea reprezintă o creştere de aproape 10 ori faţă de cele 228 miliarde USD aşteptate să fie tranzacţionate prin plăţi mobile la finele acestui an.

Intitulat Mobile payment authentication & data security: encryption, tokenisation, biometrics 2019-2024, studiul a descoperit că, la modul general, metodele biometrice hardware şi nu standardele de utilizare sunt cele care antrenează conştientizarea problemelor de securitate şi, pe cale de consecinţă, conduc la intensificarea utilizării de mijloace biometrice în browserele mobile.

Conform studiului, disponibilitatea componentelor biometrice hardware nu vor fi un obstacol în calea utilizării acestei metode de autentificare, ele ajungând să fie prezente pe aproape 90% din telefoanele inteligente până în 2024. Cu toate astea, Juniper se aşteaptă ca mai puţin de 30% din aceste terminale să fie utilizate la autentificarea plăţilor contactless, graţie prezenţei deja pe piaţă a cardurilor bancare contactless.

În termeni de tehnologii cheie, studiul a descoperit că utilizarea recunoaşterii faciale, bazată pe hardware sau pe software, câştigă tot mai mult teren în faţa autentificării prin amprentă digitală. Ca motiv al acestei evoluţii este oferită comoditatea folosirii camerelor foto ale telefoanelor inteligente şi capacitatea de a folosii metodele biometrice bazate pe software ca platformă de servicii. Pe cale de consecinţă, în următorii cinci ani recunoaşterea facială este prevăzută a atinge acelaşi nivel de utilizare cu metodele biometrice hardware de acum.

În plus, studiul arată că plăţile la distanţă se vor restrânge mai degrabă la dispozitivele bazate pe sistemul de operare Android, întrucât sistemul iOS de la Apple nu suportă actualmente autentificarea de tip WebAuthn. Ca atare, utilizarea metodelor biometrice pentru plăţi mobile pe dispozitive non-iOS este previzionată să cunoască o rată de creştere de două ori mai mare decât cea a dispozitivelor iOS.

În fine, raportul mai susţine că în viitorul apropiat vor intra în vigoare mai multe standarde şi protocoale de plăţi care vod duce la intensificarea utilizării metodelor biometrice. În special cerinţele standardului 3D Secure 2.0 legate de autentificarea cu doi factori vor determina comercianţii să adopte mai rapid metode biometrice pentru a oferi experienţe de plată mai bune pe diverse platforme de lucru.