Data Center / Storage — December 13, 2019 at 10:12 am

Synology DiskStation DS120j, o soluție simplă de păstrare în siguranță a datelor personale

by

synologySynology, producător de renume mondial specializat în dezvoltarea și comercializarea de echipamente performante pentru stocarea datelor cu conectare la rețea, anunță lansarea modelului DiskStation DS120j – un NAS compact proiectat pentru stocarea în siguranță a datelor personale.

În era informației și a dispozitivelor inteligente, volumul conținutului generat de utilizatori a crescut considerabil, în paralel cu calitatea acestuia și cu spațiul de stocare necesar. Indiferent că este vorba despre fotografii la rezoluție mare, de conținut video Full HD sau chiar 4K, de documente importante sau diverse proiecte personale, acestea ajung în multe cazuri să ocupe zeci sau sute de gigabyți și uneori chiar terabyți. Pentru mulți utilizatori, stocarea în siguranță și accesul facil la cantități atât de mari de informație se dovedește adeseori a fi o adevărată provocare. Desigur, soluțiile de stocare în Cloud reprezintă o soluție, dar pe termen lung se dovedesc adeseori a fi prea costisitoare și prea limitate din punctul de vedere al organizării. Din acest motiv, echipamentele de stocare în rețea de tip NAS (network-attached storage) sunt cele mai potrivite, atât din punctul de vedere al performanței, cât și din punctul de vedere al flexibilității. De aceea, Synology a creat un model special pentru utilizare personală, caracterizat prin formatul compact, prețul de achiziție accesibil și ușurința cu care se configurează.

DS120j este un NAS cu o incintă de 3.5”, ce poate fi echipat cu o unitate de stocare de până la 16TB, putând găzdui în acest fel fără niciun fel de probleme toate fișierele personale ale utilizatorilor. Pentru performanțe optime, modelul este echipat cu procesor dual-core tactat la 800MHz și 512MB memorie RAM, alături de o interfață GbE LAN. Extinderea capacității de stocare sau transferul de date spre și dinspre dispozitive de stocare externe sunt la rândul lor operații simplu de efectuat, mulțumită celor două porturi USB cu care este prevăzut dispozitivul. În ciuda acestor caracteristici, consumul de energie este deosebit de redus, puterea electrică necesară fiind de 4.68W în timpul hibernării și de numai 9.81W în timpul utilizării active.

2Dincolo de specificațiile hardware, ceea ce face din Synology DS120j un NAS potrivit pentru utilizare personală este componenta sa software. Astfel, acesta este prevăzut cu cea mai nouă și cea mai modernă versiune a premiatului sistem de operare DiskStation Manager – 6.2.2 – ce include nenumărate optimizări, pentru a face întreaga experiență de utilizare una mai plăcută și mai intuitivă. De asemenea, este asigurată integrare deplină cu dispozitivele mobile, prin aplicații precum DS audio, DS Photo sau DS video, dar și o soluție centralizată de backup. Pentru accesul ușor la date, este oferită funcția QuickConnect, cu ajutorul căreia utilizatorii se pot conecta la NAS via Internet, fără a-și mai bate capul cu configurarea regulilor pentru direcționarea porturilor, DDNS sau alte setări complicate de rețea. Prin serverul de fișiere încorporat, sunt asigurate accesul rapid la date, un sistem de organizare ușor de folosit, posibilitatea partajării cu parolă prin link-uri ușor de configurat, cu valabilitate determinată și un motor de căutare precis. Mai mult, există suport pentru protocoalele de rețea SMB, NFS, iSCSI, HTTP, HTTPs, FTP, SNMP, LDAP și CalDAV, este permisă integrarea cu camere IP de supraveghere video, este posibilă configurarea unui server de email, a unui server VPN sau proxy, dar și găzduirea unui blog WordPress. Toate acestea face ca DS120j să fie de fapt un server multifuncțional – cu beneficii pentru toate categoriile de utilizatori și ușor de folosit, chiar și pentru cei fără cunoștințe tehnice în domeniu. Totodată, nivelul de securizare a datelor este unul deosebit de ridicat, noul NAS Synology oferind tehnologie de criptare AES pe 256bit la standarde militare, alături de un instrument pentru protejarea conturilor, o soluție Firewall sau posibilitatea blocării automate a IP-urilor de pe care autentificarea a eșuat de prea multe ori.

3În ciuda faptului că a fost conceput pentru utilizare personală, Synology DS120j este, așadar, un echipament complex, dar în același timp ușor de folosit, ce se remarcă prin raportul calitate/preț deosebit de avantajos(500 RON). El este disponibil în România prin intermediul partenerilor autorizați Synology și se adresează unui segment de piață larg, alcătuit din utilizatori care apreciază siguranța și accesibilitatea datelor.