Esential — December 20, 2019 at 9:54 am

Cheia cloud a transformării digitale

by

Businessman using mobile smartphone and connecting cloud computing service with icon customer network connection. Cloud device online storage. Cloud technology internet networking concept.Un studiu recent publicat de Infosys Knowledge Institute arată că mediul cloud, în general, s-ar putea dovedi până la urmă adevărata cheie către succesul procesului de transformare digitală. Bazat pe chestionarea unui număr de aproape 1000 decidenţi de afaceri din SUA, Europa, Australia şi Noua Zeelandă, studiul a descoperit că mai mult de jumătate din firmele intervievate (54%) consideră aplicaţiile cloud ca pe fundamentul transformării lor digitale.

Cele mai multe firme chstionate fie au implementat aplicaţii cloud, fie se află în plin proces de implementare a lor. Iar în fruntea acestei mişcări se află organizaţiile din domeniile high-tech şi industrial mare. Pentru o parte din organizaţii, interoperabilitatea mai bună între sisteme şi colaborarea îmbunătăţită sunt cele două motive principale pentru care ele caută acum să standardizeze suita de aplicaţii cloud de întreprindere folosită.

Capacitatea de a răspunde la condiţiile în permanentă schimbare de pe piaţă printr-o agilitate mai bună este considerată principala recompensă a adoptării de aplicaţii cloud, în vreme ce securitatea mai bună a datelor şi experienţele mai bune ale clienţilor sunt socotite ca principale beneficii ale măsurilor luate.

Există însă şi o latură mai puţin bună. Principala provocare pentru companii este constituită de capacitatea de a estima corect timpii şi costurile de implementare, precum şi sistemele de monitorizare necesare. Pe lângă asta, o imensă provocare este constituită şi de alinierea sistemelor existente cu noile tehnologii, precum şi promovarea adecvată a unei schimbări a culturii organizaţionale.

Autorii studiului arată că, pe măsură ce fenomenul disruptiv digital se va extinde în toate ramurile de activitate umană, cele care vor face diferenţa între firme vor fi modelele de operare, mai exact capacitatea acestora de a răspunde rapid la cerinţele pieţei. Iar una din principalele chei de reuşită este oferită de mediul cloud, în condiţiile în care firmele acordă atenţia cuvenită abordării potrivite, investiţiilor tehnologice adecvate şi menţinerii integrităţii datelor utilizate.