Analiza — December 27, 2019 at 6:57 am

Un nou segment de echipamente lansat de 5G

by

5G network with person using a laptopFirma de analiză a pieţei de tehnologie ABI Research a previzionat recent că anul 2020 va însemna, printre altele, lansarea unei game largi de dispozitive 5G portabile aflate permanent în funcţiune, asta însemnând notebook-uri şi ultrabook-uri, volumele anuale de astfel de echipamente vândute putând depăşi 10 milioane de unităţi, chiar dacă în calea unui asemenea deziderat mai sunt obstacole de depăşit.

Chiar dacă, în viziunea ABI, telefoanele inteligente vor domina piaţa 5G anul viitor, emergenţa PC-urilor 5G always-on se va face renarcată şi va prolifera. PC-urile permanent conectate au reprezentat o mare provocare pentru industrie până în acest moment. Factorii cheie care vor genera vânzări în masă de astfel de dispozitive sunt legaţi, în opinia firmei de analiză, de optimizarea raportului între performanţe şi viaţa bateriei dispozitivului prin intermediul unor design-uri integrate şi centrate în jurul ideii de conectivitate 5G, şi uşurinţa de a distribui astfel de echipamente de-a lungul lanţurilor de distribuţie deja existente la nivel de consumer şi la nivel de enterprise.

În atari condiţii, piaţa în 2020 va fi din ce în ce mai aprig disputată între producători tradiţionali de notebook-uri, precum Dell, HP şi Lenovo, şi producători de telefoane mobile în extindere de gamă de produse, precum Apple, Samsung, Huawei şi LG. Şi asta deoarece, pe măsură ce fenomenul 5G se va extinde, producătorii de dispozitive mobile îşi vor înteţi eforturile de a oferi consumatorilor dispozitive tot mai performante care să suporte noua tehnologie de comunicaţii, o tehnologie care oferă creşteri explozive de trafic de date, întărire a fiabilităţii şi acoperire mai bună.

Uitându-se şi la zonele în care tehnologia 5G nu este aşteptată să genereze schimbări majore de anul viitor, analiştii ABI susţin că perspectivele cele mai slabe le au dispozitivele wearable bazate pe 5G. Şi asta deoarece producătorii de componente nu au anunţat încă chipset-uri 5G pentru dispozitive wearable şi nici nu sunt semne că ar face aşa ceva anul viitor. Potenţialul pieţei este încă mic, livrările de astfel de dispozitive fiind reduse prin comparaţie cu alte dispozitive mobile. Cerinţa legată de 5G în acest segment este scăzută, întrucât 4G este însă perfect capabilă să susţină aceste dispozitive, în plus existând complexitatea sporită a potrivirii componentelor 5G necesare într-un factor de formă mic. În acest sens, analiştii nu prevăd o creştere reală în această zonă înainte de anul 2024, cel mai devreme.