EDUCATIE / JOB — December 29, 2019 at 8:52 am

Ce joburi se caută în industria jocurilor video

by

Dezvoltarea accentuată a industriei de gaming, în ultimii cinci ani, susținută de prezența locală a peste 100 de companii producătoare de jocuri, a condus la apariția și la crearea tot mai multor joburi în domeniul jocurilor video, susține dezvoltatorul de jocuri Bandai Namco Entertainment România.

foto birouri Bandai Namco Entertainment RomaniaÎn prezent, în România activează peste 100 de studiouri dezvoltatoare de jocuri video, care numără aprox. 6.000 de profesioniști, prezenți în București și în marile orașe ale țării. De altfel, industria de gaming a raportat, în 2018, o cifră de afaceri de peste 188 milioane de dolari, în creștere cu 19,2% față de anul precedent, iar previziunile pentru 2019 sunt și mai optimiste, potrivit celui mai recent raport publicat în noiembrie 2019 de Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA).

Atractivitatea acestei industrii de divertisment, care s-a dezvoltat inclusiv în vremuri de recesiune, a dus la dublarea producătorilor de jocuri în ultimii ani, iar tot mai multe studiouri s-au focusat masiv pe dezvoltarea de produse. Au apărut și primele inițiative educative în domeniu, instituțiile publice și investitorii locali conștientizând potențialul economic al acestei industrii. Astfel, joburile din domeniul jocurilor video au cunoscut o diversitate accentuată, creându-se roluri și responsabilități noi.

Și beneficiile atractive acordate angajaților din industria jocurilor video, în linie cu cele oferite în domeniul IT&C, au stat la baza dezvoltării locurilor de muncă. Nivelul ridicat de salarizare, programul flexibil, birourile moderne, spațiile de relaxare, tehnologiile și echipamentele tehnologice de ultimă generație, bonusurile de performanță, zilele libere suplimentare, abonamentele medicale și abonamentele la sălile de sport, accesul la traininguri, conferințe și evenimente se numără printre cele mai căutate și apreciate beneficii oferite de cei mai mulți jucători din industria de gaming din România, printre care și Bandai Namco.

Tinerii sunt foarte pasionați de jocurile video, iar această pasiune poate fi îndrumată către dezvoltarea unor abilități tehnice, creative și chiar a unei cariere în acest domeniu. România are, însă, nevoie de instituții de învățământ specializate și de materiale didactice care să sprijine tinerii în programarea, desenarea și lansarea unor lumi virtuale, în construirea unor jocuri cu povești. În acest fel, tinerii pot învăța să devină programatori, designeri, artiști, testeri sau chiar antreprenori în domeniul jocurilor video.

Joburile din industria jocurilor video, extrem de diversificate în ultimii 5 ani
Joburile din industria jocurilor video s-au diversificat masiv în ultimii cinci ani, în special în companiile mari. Dacă înainte, un joc putea fi produs de o singură persoană, responsabilă cu ideea, conceptul, programarea și designul, ocupându-se inclusiv de texte și muzică, astăzi lucrurile stau diferit. Pe măsură ce jocurile au început să aibă tot mai mult succes, s-au creat poziții tot mai specializate. În prezent, pe piață sunt disponibile joburi de programare, design, artă, management de producție, testare (QA), suport pentru clienți, resurse umane și comunicare.
Noțiunile de programare și de grafică nu mai reprezintă principalele criterii în recrutarea specialiștilor în domeniu, existând poziții care nu necesită nicuna dintre aceste cunoștințe. Există responsabili cu experiențele jucătorilor (UI/UX Designer), cu monetizarea jocurilor (Game Economy Designer), specialiști care interpretează aspectele de succes ale unui joc (Game Analyst), responsabili de comunicarea cu fanii (Community Manager), persoane care testează diverse aspecte ale unui joc, dar și specialiști care scriu povești, se ocupă de muzică, marketing, customer service sau chiar business.

Cum te angajezi în industria de gaming. Recomandări pentru cele mai cunoscute roluri  
Cea mai frecventa și sigură metodă în vederea unui job în industria de gaming o reprezintă aplicarea la pozițiile disponibile. Studiourile își publică rolurile pe site-urile proprii, pe platformele de joburi și pe rețelele de social media. Așadar, urmăriți și aplicați. Procesul de recrutare constă în câteva interviuri (variază în funcție de companie) și, de regulă, în promovarea unor teste în cadrul cărora este important să stârniți interesul angajatorilor, în special dacă nu aveți experiență în domeniu.

Prima regulă în recrutare o reprezintă pasiunea candidaților pentru jocuri, fie că sunt board games, jocuri pe mobil, PC sau console. Dacă nu ești foarte pasionat, dacă nu te poți pune în locul unui jucător, va fi foarte greu să creezi un produs căruia i se adresează.

Cerințele depind și de specializări. De exemplu, pentru a lucra în departamentul de Quality Assurance (QA) al unui studio, este nevoie să cunoști bine limba engleză, să fii organizat și pasionat de jocuri. Pentru a deveni Concept Artist îți recomandăm să realizezi concepte ale unui caracter dintr-un joc. Unui artist UI/UX îi sugerăm să realizeze un portofoliu cu redesignul interfețelor mai multor jocuri.

În ceea ce privește cele mai căutate roluri din industria jocurilor, acestea sunt cele de programare, design, artă și QA. Proporția lor variază de la companie la companie, însă, de regulă, cele mai frecvente poziții sunt cele de programare. Totodată, în funcție de structură, roluri și responsabilăți, angajatorii caută candidați specializați în mai multe limbaje de programare, cu sau fără experiență în industrie, vorbitori foarte buni de limbă engleză, persoane creative, cărora le place să lucreze în echipă.