Studii — January 14, 2020 at 3:59 pm

Este Google AI este mai bun la screeningul cancerului de sân decât experții umani?

by

Solving women's health issuesConform unui nou studiu Google, modelul AI al companiei a fost capabil să detecteze cancerul de sân în mamografii cu o precizie mai mare, mai puține falsuri pozitive și mai puține negative false decât experții umani. Dar AI nu va înlocui complet experții, în schimb, va susține activitatea radiologilor care efectuează screening-uri de cancer la sân.

Potrivit Google, mamografia digitală, imagistica radiografică a sânului, este cea mai frecventă metodă de depistare a cancerului de sân în ziua de azi, dar de fapt găsirea și diagnosticarea cancerului de sân în imagini nu este ușoară. Deseori rezultă atât falsuri pozitive, cât și falsuri negative, care pot întârzia tratamentul și crește volumul de muncă pentru radiologi.

Studiul Google se bazează pe un set de date de mamografii identificate de la peste 76.000 de femei din Marea Britanie și peste 15.000 de femei din SUA. În comparație cu activitatea experților, AI-ul Google a reușit să reducă semnificativ numărul de falsi pozitivi (cu 5,7 procente în SUA și 1,2 la sută în Marea Britanie), precum și falsuri negative (cu 9,4 la sută în SUA și 2,7 la sută în Marea Britanie).

AI-ul poate, de asemenea, să se generalizeze la diferite sisteme de asistență medicală, ceea ce înseamnă că modelul poate fi instruit pe datele din Marea Britanie și să fie în continuare eficient asupra datelor din S.U.A.

Google observă că AI-ul său a avut acces la mai puține informații decât experții umani, care au putut accesa istoriile pacienților și mamografiile anterioare, făcând această realizare și mai impresionantă.