Evenimente — January 30, 2020 at 12:56 pm

PRO SYS: 25 de ani de activitate şi peste 1500 de servere construite şi livrate

by

PRO SYS2020 înseamnă pentru PRO SYS atingerea a 25 de ani de activitate ca producător de sisteme de calcul. A fabricat şi livrat în toţi aceşti ani peste 1500 de servere TRUSTER şi 5.000 staţii de lucru Theon, cca 100 sisteme complexe de stocare şi peste 350 staţii grafice profesionale imago. Cel mai vechi server construit de PRO SYS şi aflat încă în funcţiune a fost livrat în 2004 şi a depăşit 140.000 de ore de funcţionare. Dar când foloseşti componente de calitate şi oferi un program coerent de mentenanţă, echipamentele funcţionează o viaţă.

A fost greu, a fost uşor? Au fost 25 de ani interesanţi,într-o industrie foarte dinamică şi pe o piaţă extrem de oscilantă şi imprevizibilă. Doar 15% dintre companiile înfiinţate înainte de 2000 mai sunt active astăzi afirmă analistul Iancu Gudă într-un articol recent, ceea ce ce aşează compania într-o zonă de performanţă economică.

În 1995 când PRO SYS a început activitatea, IT-ul era un domeniu încă exotic, atât la nivel global cât şi în România. Internetul era aproape necunoscut (doar 3% dintre americani intraseră pe Internet, spre exemplu) iar Windows 95 a fost lansat fără să conţină un browser (Internet Explorer a apărut un an mai târziu). Arhitectura Intel Pentium ajunsă la socket 7 avea o frecvenţă de ceas de 133 MHz şi un cache de 16 kB, iar mobilitatea în business înseamnă în cel mai fericit caz un pager. În acei ani, IT-ul românesc se limita la calculatoare şi aplicaţii de tip Office. PRO SYS s-a aliniat acestei direcţii şi în primii ani de activitate a fabricat PC-uri. După 1999 când piaţa de distribuţie s-a maturizat şi a putut avea acces la componente profesionale, a trecut la fabricarea de servere, cerute şi de creşterea pieţei de aplicaţii pentru gestiunea afacerii. Ulterior, s-au specializat în sisteme de tip High Performance Computing, răspunzând unor cerinţe concrete din piaţa de Cercetare-Proiectare.

A urmat în mod firesc obţinea unor certificări cu notorietate, atât pe Calitate (ISO 9001) cât şi pe Securitatea Informaţiei (ISO 27001). De asemenea, atingerea unui nivel de maturitate le-a permis semnarea unor parteneriate de afaceri cu lideri globali precum AMD, Intel, nVidia sau Supermicro. Aceşti producători au devenit în timp şi elementele de bază ale echipamentelor construite de PRO SYS şi implicit o garanţie a calităţii şi fiabilităţii. Ulterior, s-a adăugat o nouă linie de business: Soluţii IT cu focus pe proiecte de virtualizare, analiza volumelor mari de date, mesagerie electronică şi back-up, bazate branduri precum Axigen, Bright Computers,SmartOS, ZFS, etc. Pentru toate acestea a fost asigurat un nivel competitiv de servicii de suport şi mentenanţa, pentru ca toţi clienţii companiei să aibă satisfacţia investiţiei într-o familie de echipamente şi soluţii perfect funcţionale.

De ce un brand românesc pe o piaţă dominată de branduri străine şi importuri? Pentru că s-a dorit să aibă control asupra proceselor de fabricaţie şi pentru că s-a dorit calitate şi performanţă, chiar în detrimentul cantităţii. Compania a crescut natural, adăugând un număr relativ mic de clienţi în fiecare an, s-au contractat doar comenzi care puteau fi livrate onorabil şi a fost mereu aproape de clienţii săi. Au reuşit să rămână activi cu o echipă care nu a depăşit 15 persoane şi să ajute clienţii să facă din tehnologie un sprijin important pentru business.

server1500 de servere TRUSTER au ajuns pe piaţă şi rulează cele mai diverse soluţii, de la contabilitate şi email la document management, ERP/CRM sau aplicaţii speciale. Pe segmentul de High Performance Computing, sunt zece proiecte funcţionale, cu peste 100 de noduri şi peste 2.300 de core-uri active. Este o amprentă de care sunt mândri şi totodată cea mai bună carte de vizită. Proiectul de la Turbomotoare COMOTI (citiţi studiul de caz) este una dintre cele mai bune referinţe.

După 25 de ani, multe dintre companiile care au pornit împreună cu noi în economia de piaţă a anilor 90, nu mai există astăzi, deşi au cunoscut în anumite momente ale existenţei, un nivel mult mai mare de succes comercial. PRO SYS a reuşit în toţi aceşti ani, să facă atât salturile tehnologice necesare cât şi să depăşească crizele economice profunde prin care a trecut economia. A avut alături, atât partenerii şi angajații potriviţi cât şi clienţii care le-au acordat încredere pe termen lung.