Securitate — March 10, 2020 at 3:33 pm

Punctul de cotitură al securităţii reţelei

by

Data encryption digital concept with cyber keySecuritatea reţelei a ajuns în acest moment la un punct de cotitură, deoarece metodele tradiţionale perimetrale de asigurare a protecţiei nu mai sunt suficiente. Suprafeţele care trebuie protejate, nevoile de procesare date şi complexitatea reţelei au crescut exponenţial, fapt care face gestionarea ameninţărilor prin metode tradiţionale practic nesustenabilă.

Răspunsul la aceste noi provocări constă în combinaţia de tehnologii existente şi emergente, printre cele enumerate numărându-se SD-WAN, edge computing şi automatizarea gestionată de inteligenţa artificială.

“În acest moment trebuie să abordăm holistic întreaga infrastructură de date, luând în calcul toate punctele posibile de conectare,” a declarat Ken Xie, CEO Fortinet. “SD-WAN, de pildă, este o tehnologie care permite pentru prima oară abordarea chestiunilor de securitate la nivelul aplicaţiilor. Prin adăugarea acestei tehnologii în portofoliul de soluţii existente, firmele vor putea aplica măsuri de securitate în moduri anterior imposibile, pe baza unor seturi de informaţii utile mult mai largi şi mai relevante.”

Tot Xie a adăugat că un răspuns eficient la toată această problematică nu poate fi oferit, deocamdată, de mediul cloud. “Recurgând la cloud ca şi soluţie, o firmă nu îşi întăreşte securitatea, ci devine mai vulnerabilă, deoarece trebuie să împartă datele utilizate cu alţi utilizatori de mediu cloud şi să utilizeze metode sofisticate de control al accesului”, a spus el. “Pur şi simplu este vorba de pierderea controlului asupra datelor, deoarece acestea se află în altă parte decât sub ochii tăi”.

banner1-02În acest context, un posibil răspuns îl poate constitui tehnologia edge. Statisticile arată că 98% din date sunt generate la marginea reţelei de date şi nu în cloud. Mai mult, conform Gartner, circa 80% din aceste date nu ajung niciodată în mediul cloud.

Nu în ultimul rând, folosirea de tehnologii bazate pe inteligenţă artificială ar putea însemna rezolvarea coşmarului operaţional care tinde să devină securitatea reţelei. În context, Xie a reiterat faptul că Fortinet a lansat recent o aplicaţie de securitate bazată pe IA, FortiAI, proiectată special pentru soluţionarea acestui coşmar operaţional prin fructificarea proceselor de machine learning şi IA pentru identificarea şi clasificarea ameninţărilor în timp real. Scopul final al aplicaţiei este acela de a oferi clienţilor instrumente pentru reducerea volumelor imense de lucru cu care se confruntă echipele de securitate.