Bizpoint — March 25, 2020 at 9:22 am

5G accelerează epoca vehicolelor conectate

by

asphalt-blur-car-city-290470Conform unui recent studiu întocmit de ABI Research, implementarea comercială a tehnologiei 5G şi a altor mijloace de conectivitate de generaţie următoare va avea un efect de tip transformaţional asupra şoselelor din întreaga lume în următorii trei ani.

Intitulat 5G in automotive and smart transportation, raportul de analiză susţine că până în 2030 vor exista 41 de milioane de vehicole conectate 5G pe şosele până în 2030, cifra ridicându-se la 83 milioane până în 2035, an în care, conform ABI, vehicolele conectate 5G vor constitui peste trei sferturi din totalul vehicolelor echipate cu tehnologie celulară de tip vehicol-către-orice (C-V2X).

C-V2X este un sistem global pentru comunicaţii vehicol-către-vehicol (V2V) şi vehicol-către-orice (V2X) menit să îmbunătăţească siguranţa pe şosele şi să faciliteze sistemele de transport inteligent, aici incluzând suportul pentru şofatul autonom. Dezvoltat de organizaţia 3rd Generation Partnership Project (3GPP), C-V2X poate constitui platforma de bază pentru sprijinirea instanţelor sigure de funcţionare a transportului.

În acest sens, Institutul European de Standardizare în Telecomunicaţii (ETSI) a aprobat recent un nou standard care defineşte utilizarea C-V2X ca tehnologie de acces pentru sistemele inteligente de transport (ITS). Mai multe produse C-V2X fabricate de furnizori din zona auto şi de infrastructură ce incorporează platforma de lucru 9150 C-V2X au trecut deja de faza de certificare conform reglementărilor de certificare impuse de Directiva Europeană privind Echipamentele Radio (RED).