Expert IT — March 30, 2020 at 11:18 am

Protejați-vă fizic, dar şi digital!

by

internet-screen-security-protection-60504Hackerii nu dorm și încearcă să transforme o criză în una și mai mare. În ultimele două săptămâni, atacurile informatice au crescut cu 200%, cel mai exploatat termen fiind în mod evident #covid19. Atacatorii sunt lipsiți de scrupule, printre ținte aflându-se, spre exemplu, Spitalul Universitar din Brno, Cehia, unde hackerii au reușit să închidă sistemul IT, ceea ce a blocat efectuarea testelor pentru #covid 19 și derularea mai multor intervenții chirurgicale.

Atacurile sunt de tip ,,foc automat”, adică sunt aruncate pe piață mii de mesaje care conțin malware(aplicații, link-uri, documente) cu ,,speranța” că vreunul va atinge un utilizator neatent sau o companiecu sisteme IT învechite/neactualizate. De ce? Pentru că în această perioadă, cu milioane de oameni lucrând de acasă, disciplina slăbește și tentația informării din cele mai diverse surse crește. Există riscul real, că în urma unui click pe un link sau la deschiderea unui atașament, întreaga rețea să fie compromisă, informațiile să fie pierdute și chiar bazele de date să fie criptate. Și cum companiile de IT sunt suprasolicitate în această perioadă…pagubele vor fi pe măsură.

Prin urmare, aveți în vedere două tipuri de acțiuni:

Securizarea infrastructurii

SAP Business One nu este o soluție de securitate, chiar dacă are o serie de funcționalități în acest sens(criptarea credențialelor, securizarea accesului etc.). Noi vă recomandăm Bitdefender, numită ,,cea mai bună companie de securitate din lume” de către editorii PCMag din Statele Unite. Produsele Bitdefender au cea mai bună rată de detecție a programelor malware din industrie, din ultimii 5 ani și se bazează pe Inteligența Artificială pentru a anticipa, detecta și bloca atacurile. Bitdefender Gravity este gama dedicată companiilor și care oferă protecție atât pentru stațiile de lucru, cât mai ales pentru servere. Bitdefender GravityZone Advanced Business Security oferă protecție completă pentru desktop-uri și servere fizice și virtuale, dispozitive mobile și securitate și anti-spam pentru căsuțele de e-mail Exchange.

Din 2019, System Innovation România este partener oficial al Bitdefender, iar alături de oficialii companiei recomandăm cele mai potrivite soluții de securitate informatică. Dacă doriți asistență în alegerea unei soluții de securitate Bitdefender vă rugăm să contactați serviciul de consultanți tehnici it@sysinconsultro.

Backup, Backup, Backup

Pentru că nu există sistem care să ofere protecție 100%, backup-ul rămâne o condiție esențială pentru supraviețuirea unei companii. Indiferent de incident(erori, defecțiuni hardware, atac informatic, incendiu, cutremur, etc.) doar backup-ul garantează recuperarea informațiilor și reluarea utilizării sistemului ERP.

Important de știut: există diferențe între funcționalitățile de backup existente nativ în bazele de date MySQL sau SAP HANA și backup generalizat necesar serverului(fizic sau virtual) pe care rulează SAP Business One.