Studii — April 6, 2020 at 10:48 am

Multe organizații au raportat pierderi de date în 2019

by

Data encryption digital concept with cyber keyAcronis și-a marcat inaugurarea inițiativei ”Săptămâna Mondială a Protecției Cibernetice” arătând că 42% dintre companii au experimentat anul trecut cel puțin un eveniment de pierdere de date care a avut ca rezultat perioade de downtime (perioade de nefuncționare a infrastructurii IT).  Acest procentaj ridicat este cel mai probabil cauzat de faptul că, în timp ce aproape 90% dintre companii fac backup-uri pentru componentele IT de care sunt responsabile, doar 41% fac backup zilnic – ceea ce lasă multe întreprinderi cu vulnerabilități legate de date importante disponibile spre recuperare.

Aceste date apar în Sondajul anual Acronis ”Săptămâna Mondială a Protecției Cibernetice” care relevă noua realitate: strategiile și soluțiile tradiționale pentru protecția datelor nu mai sunt în măsură să țină pasul cu nevoile IT moderne ale persoanelor și organizațiilor. Acesta este motivul pentru care Acronis a extins Ziua Mondială a Backup-ului – sărbătoare anuală marcată pe 31 martie ca un reminder de a realiza backup uri  – la Săptămâna Mondială a Protecției Cibernetice (până pe 6 aprilie)

Sondajul anual la care au participat 3.000 de persoane cercetează obiceiurile de protecție cibernetică ale utilizatorilor de pe glob. Concluziile au relevat faptul că, în timp ce 91% dintre indivizi fac backup pentru date și dispozitive, 68% încă pierd date ca urmare a ștergerii accidentale, a defectării hardware-ului sau a software-ului sau din cauza backup-urilor învechite.

Între timp, 85% din organizații nu fac backup-uri de mai multe ori pe zi, doar 15% declară că fac acest lucru. 26% fac backup zilnic iar 28% -săptămânal, 20% realizează backup-uri lunar și 10% nu fac backup la toate, ceea ce poate însemna zile, săptămâni sau luni de date pierdute fără posibilitatea de recuperare completă.

Dintre acei utilizatori profesioniști care nu fac backup, aproape 50% sunt convinși că backup-urile nu sunt necesare. Sondajul contrazice această convingere: 42% dintre organizații au raportat pierderi de date care au rezultat în acest an în perioade de inactivitate (downtime) și 41% raportează pierderi de productivitate sau de bani din cauza imposibilității de accesare a datelor. Mai mult decât atât, doar 17% dintre utilizatori și 20% dintre profesioniștii IT urmează cele mai bune practici, folosind backup-uri hibride, local și în cloud.

Aceste constatări subliniază importanța implementării unei strategii de protecție cibernetică care să includă realizarea backup-ului de mai multe ori pe zi și practicarea regulii 3-2-1, regula backup-ului : creați trei copii ale datelor dvs. (o copie primară și două copii de rezervă), păstrați copiile dvs. în cel puțin două tipuri de stocare media și stocați una dintre aceste copii remote sau în cloud.

„Persoanele și organizațiile continuă să fie afectate de pierderi de date și atacuri cibernetice. Tot ceea ce este în jurul nostru ajunge rapid să depindă de digital și este timpul ca toată lumea să ia în serios protecția cibernetică”, a declarat Gaidar Magdanurov, șeful cibernetic al Acronis. „Protecția cibernetică în lumea digitală devine a cincea nevoie umană de bază, mai ales în această perioadă fără precedent, când multe persoane trebuie să lucreze de la distanță și să folosească rețeaua de acasă mai puțin sigură. Este esențială implementarea proactivă a unei strategii de protecție cibernetică care să asigure siguranța, accesibilitatea, confidențialitatea, autenticitatea și securitatea tuturor datelor, aplicațiilor și sistemelor – indiferent dacă sunteți un utilizator de acasă, un profesionist IT sau un furnizor de servicii IT. “

Protecția cibernetică schimbă jocul

Odată cu creșterea atacurilor cibernetice, backup-ul tradițional nu mai este suficient pentru a proteja datele, aplicațiile și sistemele, a te baza doar pe backup pentru continuitatea în siguranță a afacerii tale este prea periculos. Infractorii cibernetici țintesc software-ul backup-ului cu ransomware și încearcă să modifice fișierele de backup. Această practică subliniază necesitatea verificării autenticității la restaurarea datelor.

În acest context este de înțeles de ce sondajul a indicat un nivel universal ridicat de îngrijorare cu privire la amenințările cibernetice precum ransomware. 88% dintre profesioniștii IT au raportat îngrijorări cu privire la ransomware, 86% sunt îngrijorați de criptocacking, 87% sunt îngrijorați de furturile de identitate precum phishing-ul iar 91% sunt îngrijorați de scurgeri de date și informații. Printre utilizatorii persoane fizice conștientizarea și îngrijorarea cu privire la toate aceste patru tipuri de amenințări au fost aproape la fel de ridicate. De fapt, în comparație cu sondajul Acronis din 2019, îngrijorarea lor față de amenințările cibernetice a crescut cu 33%.

Sondajul a evidențiat, de asemenea, o lipsă de perspectivă în gestionarea datelor arătând o mare nevoie de soluții de protecție cibernetică cu vizibilitate și analize mai ample. Descoperirile surprinzătoare indică faptul că 30% dintre utilizatorii de rând și 12% dintre profesioniștii IT nu ar ști dacă datele lor au fost modificate în mod neașteptat. 30% dintre utilizatorii de rând și 13% dintre profesioniștii IT nu sunt siguri dacă soluția lor anti-malware oprește amenințările de tip zero-day. În plus, 9% din organizații au spus că nu știu dacă au avut downtime în acest an ca urmare a pierderii de date.

Pentru a asigura o protecție completă, backup-urile securizate trebuie să facă parte din abordarea globală a protecției cibernetice a unei organizații, care include protecția de ransomware, recuperarea datelor în caz de dezastre, securitate cibernetică și instrumente de management. Această abordare profund integrată  răspunde celor cinci vectori ai protecției cibernetice oferind siguranță, accesibilitate, confidențialitate, autenticitate și securitate (SACAS) pentru toate datele, aplicațiile și sistemele.

Recomandările Săptămânii mondiale de protecția cibernetică

Indiferent dacă vă preocupă fișierele personale sau siguranța continuității activității companiei dvs., Acronis are cinci recomandări simple pentru a asigura o protecție rapidă, eficientă și sigură a datelor și muncii dvs:

• Creați întotdeauna backup-uri ale datelor importante. Păstrați mai multe copii ale backup-ului  atât la nivel local (pentru a fi disponibil pentru recuperări rapide, frecvente), cât și în cloud (pentru a vă garanta că aveți totul dacă un incendiu, o inundație sau un dezastru vă atinge instalațiile).
• Asigurați-vă că sistemele de operare și aplicațiile dvs. sunt actualizate. Sistemelor de operare sau aplicațiile depășite le lipsesc corecțiile de erori și patch-urile de securitate care ajută la blocararea infractorilor cibernetici care ar putea încerca să acceseze sistemele dvs.
• Atenție la e-mailuri suspecte, link-uri și atașamente. Majoritatea infecțiilor cu viruși și ransomware sunt rezultatul metodelor de furt de identitate care păcălesc persoanele să deschidă fișierele atașate de e-mail-uri infectate sau să dea click pe link-uri către site-uri web care găzduiesc malware.
• Instalați un antivirus, anti-malware și anti-ransomware permițând actualizări automate, astfel încât sistemul dvs. să fie protejat împotriva programelor malware cu cel mai bun software capabil să vă securizeze împotriva amenințărilor de tip zero-day.
• Luați în considerare implementarea unei soluții integrate de protecție cibernetică care combină backup, anti-ransomware, anti-virus, evaluarea vulnerabilității și gestionarea patch-urilor într-o singură soluție. O soluție integrată crește ușurința de utilizare, eficiența și fiabilitatea protecției.

Aflați mai multe despre cum vă puteți proteja datele: https://www.acronis.com/en-us/blog/posts/celebrating-final-world-backup-day

Citiți mai multe despre rezultatele sondajului ”Săptămâna mondială a protecției cibernetice 2020” aici: https://www.acronis.com/en-us/blog/posts/results-are-cyber-protection-week-2020-survey