Pharma & Health — April 13, 2020 at 3:00 pm

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca folosește o soluție de videoconferințe pentru a proteja personalul medical de virusul SARS-Cov-2

by

Cei peste 700 de medici și asistenți medicali din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj se întâlnesc acum virtual în cadrul ședințelor, utilizând Cisco WebEx, pentru a evita răspândirea noului coronavirus. Una dintre provocările care stau la baza sistemului de sănătate azi, este protejarea pacienților neinfectați de cei infectați și protejarea cadrelor medicale.

laptop-near-teal-stethoscope-in-wooden-table-3758756Activitatea complexă, multidisciplinară, desfăşurată în Spitalul Clinic de Recuperare Cluj, include ședințe și rapoarte zilnice între cadrele medicale. Aceste întâlniri fizice cu tot personalul, puteau favoriza răspândirea virusului SARS-Cov-2 inclusiv de la personal la sutele de pacienţi şi vice-versa, de aceea era necesară o măsură rapidă.

Managementul spitalului a propus implementarea unei soluții IT care permite ca întâlnirile cadrelor medicale să se defășoare fără a-i reuni fizic în acelaşi amfiteatru. În plus, Spitalul de Recuperare se pregătește pentru a intra în linia a 3-a la Cluj în tratarea pacienților cu COVID-19, dacă situația o va impune.

Datorită soluției pentru videoconferințe implementată de BRINEL, instituția poate acum organiza meetinguri on-line, minimizând aceste riscuri. Platforma Cisco WebEx este folosită atât pentru ședințe, cât și pentru rapoartele zilnice medicale. Totodată, personalul din Spital poate interacţiona şi cu alte cadre medicale sau colaboratori din afara instituției fără a fi necesară deplasarea acestora.

Membrii echipelor participă la videoconferințe fie direct din secția din care fac parte, fie de la domiciliu, de pe orice dispozitiv, inclusiv telefonul personal, accesând WebEx Meetings din aplicatie, sau dintr-un browser web. Astfel, se restrânge numărul de contacți.

“Mulțumim prietenilor de la BRINEL pentru susținerea și promptitudinea cu care au ajutat echipa Spitalului Clinic de Recuperare Cluj, în gestionarea profesionistă a situației de urgență medicală! Platforma utilizată, Cisco Webex, asigură comunicarea eficientă și fundamentarea procesului decizional, limitând totodată expunerea personalului la riscul de contaminare”, declară Dr. Sanda Patrichi, Manager al Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.

Nu a fost nevoie de modificarea infrastructurii IT a spitalului, iar implementarea s-a realizat cu investiţii minime şi o mobilizare rapidă a echipei BRINEL. Totodată, implementarea s-a desfasurat 100% remote, în deplină siguranţă.

“Am creionat în aplicaţia Cisco WebEx un mod de lucru uşor de folosit de echipa de management a spitalului, pentru organizarea şedintelor video. S-au efectuat o serie de teste pentru a asigura funcţionarea optimă a soluţiei de videoconferinţă şi vom rămâne aproape pentru a oferi suport utilizatorilor. Foarte important de menţionat, este că soluția asigură un nivel de securitate crescut, fiind controlată și administrată centralizat de departamentul IT al Spitalului, care poate impune restricții sau privilegii pentru useri. În plus, comunicațiile și documentele partajate sunt criptate”, declară Claudiu Boar, Networking Manager – BRINEL.

Documentele medicale specifice pot fi vizualizate, descărcate şi modificate de utilizatori, iar cu funcţia “Whiteboarding” se pot face adnotări în timp real.

Transformarea digitală în domeniul sănătății nu este o inițiativă nouă, dar mai avem un drum lung și multe de învățat pe parcurs. Acum însă avem ocazia să constatăm cât de importantă este digitalizarea nu doar a afacerilor, ci și a sistemelor de sănătate sau de educație. Cisco WebEx, este un pas în transformarea digitală, facilitând interconexiunea dintre medici și cercetători de oriunde.
Accesul la tehnologiile și serviciile de asistență medicală este vital și va deveni tot mai critic pe măsură ce organizațiile medicale se vor transforma.