Expert IT — April 15, 2020 at 2:30 pm

Timpul pentru soluții originale

by
Alexandru Gaiu, Senior Network Engineer, Allied Telesis
Alexandru Gaiu, Senior Network Engineer, Allied Telesis

Acum ceva timp, pare o viață în urmă acum, participam la evenimentul origanizat de unul dintre partenerii noștri. Tocmai lansam un nou concept, iar prezentarea pe care am scris-o pentru întâlnirea cu pricina începea cu câteva cuvinte în elfa, furate din Lord of The Rings “The world is changed”. Dacă atunci era un mod de atrage atenția publicului și a ajuta în marketing, acum este pură realitate.

Când scriam articolul trecut pentru Club IT&C lumea era încă la fel, a doua zi însă părea doar o amintire. Foarte multă lume a fost prinsă pe picior greșit de schimbarea radicală adusă de noul coronavirus. Nu am statistici sau studii care să poată descrie acest luru în cifre, dar vă pot spune câte ceva din experiența personală. Primele două saptamani de izolare le-am petrecut la telefon cu actuali și foști clienți ce ne solicitatu ajutorul pentru a putea porni procedurile de lucru de acasă sau de admnistrare a rețelelelor fără a mai trimite oameni acolo. Cererile aveau două lucruri în comun: trebuie să se întâmple urgent și trebuie să se întâmple cu ce avem acum.

Și noi, ca multi alții care lucrează în branșă, am sărit peste procedurile normale de ofertare, design, NDA-uri, chiar și facturare în majoritatea cazurilor. De fapt, dacă mă gândesc bine, tot ceea ce a fost făcut în acea perioadă de panică de la început a fost făcut făra costuri. După cum discutam chiar cu un bun prieten ce reprezintă un producător de echipamente de supraveghere video, în perioada asta încercăm să ajutăm cât putem, nu facem profit, pentru că trebuie să supraviețuim cu toții ca să putem merge mai departe.

Trecând peste toate acestea, sunt momentele în care se vede avantajul folosirii echipamentelor cu management, al echipamentelor stabile ce nu necesită repornire manuală, avantajul metodelor de provizionare de la distanță și în general al inteligenței infrastructurii.

Niciodată nu a fost un timp mai bun să încerci să găsești soluții originale. Nimic nu te face să te simți mai prins la colț decât o cerere de genul: “Am nevoie de un VPN cu 20 de utilizatori către serverele de producție ale fabricii. A, partea de rețea respectivă nu este legată de rețeaua principală și nu are acces la internet”
Sau, una dintre favoritele mele “aș vrea să pot trimite acasă angajaților routere care să îi conecteze la sediul central. Routerele sunt în depozit, vor fi luate de curier și trimise către oameni. Iar oamenii nu se pricep la comunicații, totul trebuie să se întâmple automat”.

Fără modestie, pot spune că am avut norocul de a lucra cu echipamente extrem de stabile și cu o flexibilitate foarte bună. În această perioadă am avut ocazia de a șterge de praf documentatia pentru feature-uri de genul Auto-boot sau bash scripting. De asemenea, de mare ajutor sunt și feature-urile moderne de management de genul AMF. El fusese proiectat pentru a asista în managementul rețelelor, dar s-a dovedit neprețuit pentru configurarea de la zero a unui echipament aflat la distanță.

O alta provocare interesantă a fost configurarea automată de concentratoare de VPN, cu tot cu generarea certificatelor necesare autentificării și a fișierelor de configurare pentru clienții VPN. În acest caz, posibilitatea de a rula scripturi complexe pe echipamente a fost modalitatea prin care s-a putut realiza un wizard (fie el și fără interfața grafica) în doar câteva zile.

De fapt, atunci când nu mai există posibilitatea de a avea un om la fața locului, multe probleme simple devine extrem de “interesante”. Schimbarea unui subnet IP de exemplu, atunci când singura posibilitate de conectare remote este prin subnet-ul respectiv. Iar echipamentele sunt într-o țară vecină, iar singurul om rămas în zonă este paznicul de la poartă.

Nu pot spune decât că am învățat multe, și după toate acestea se vor termina vom avea un nou arsenal de soluții la îndemână pentru eficientizarea lucrului, majoritatea fără costuri suplimentare față de echipamente. Se anunță vremuri interesante cu soluții interesante bazate pe idei noi. Acum mai trebuie doar să ajungem dincolo, cu toții…