Bizpoint — April 21, 2020 at 2:55 pm

Pandemia afectează dramatic şi vânzările de PC-uri

by

salesLivrările globale de PC-uri au scăzut dramatic în primul trimestru al anului 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform ambelor mari firme de analiză, Gartner şi IDC. În medie, scăderea globală este de peste 10%. Cifrele anunţate de cele două firme diferă între ele, însă caracterizează aceeaşi tendinţă.

Gartner, de pildă, anunţă că în primul trimestru au fost vândute aproape 52 milioane PC-uri la nivel global, ceea ce înseamnă o scădere anuală de peste 12%. În schimb, IDC anunţă puţin peste 53 milioane unităţi vândute, reprezentând o scădere de 9,8% de la an la an.

Rezultatele arată că, după trei trimestre consecutive de creşteri, piaţa globală a PC-urilor înregistrează cea mai mare scădere trimestrială de după anul 2013. Ambele firme de analiză sunt de acord că această scădere se datorează în primul rând pandemiei de coronavirus şi introducerii de măsuri de carantină pe întregul glob. Un alt factor, mai puţin relevant, este apropierea de încheierea ciclului de actualizare a sistemelor de operare de pe PC-uri, ciclu care a început odată cu lansarea Windows 10. În opinia analiştilor, firmele se concentrează acum mai mult pe planificarea legată de continuitatea afacerilor, ceea ce înseamnă mutarea bugetelor în alte părţi.

O altă concluzie interesantă trasă de analişti este şi aceea că un rezultat important al pandemiei, odată încheiată, va fi acela că firmele care obişnuiau să-şi ţină toţi angajaţii sub acelaşi acoperiş vor începe să investească în infrastructură pentru lucrul de la distanţă. În acelaşi timp, o bună parte din consumatorii de IT forţaţi în această perioadă să rămână în case a început să înţeleagă cât este de important să-şi menţină mijloacele tehnologice actualizate. Toate acestea ar putea însemna pe termen lung un nou imbold pentru pieţele PC-urilor şi monitoarelor, printre alte categorii de achipamente.

În ciuda scăderii, ierarhia vendorilor a rămas neschimbată. Lenovo, HP şi Dell rămân primii trei vendori pe piaţă, cu o cotă reunită de peste 60%, având în urma lor produsele de la Apple.